25 psov in 68 muc v petih tednih

V petih tednih, odkar je upravljanje zavetišča za živali pri Dvorih nad Sv. Antonom prevzela koprska Komunala, so tam sprejeli 25 psov. Od tega so jih 17 vrnili lastnikom, dva pa oddali v posvojitev. Še več pa imajo mačk; trenutno jih na nove lastnike čaka 51, med njimi večina mladičkov.

Vodja zavetišča je Mateja Suklan, veterinarka, zaposlena na 
Komunali Koper. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Vodja zavetišča je Mateja Suklan, veterinarka, zaposlena na Komunali Koper. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

SV. ANTON > Za prvo mačko s tremi mladiči je Komunala Koper, oziroma pri njej zaposlena veterinarka Mateja Suklan, poskrbela že nekaj dni preden je prevzela začasno upravljanje zavetišča nad Sv. Antonom.

Nato sta sledila dva psa - osemmesečnega mladička je pripeljal naključni mimoidoči, ki je videl, da ga je nekdo odvrgel iz avtomobila s tujo registrsko številko. Psiček je hitro našel posvojitelje. Drugega pa so pripeljali lastniki, ki zaradi starosti in zdravstvenih težav niso mogli več skrbeti zanj.

Desetletnega psa in psičko s petimi mladički pa so lastnikom odvzeli po odločbi veterinarske inšpekcije. “Eden od mladičkov je že rezerviran in družina ga pride vsak dan pogledat,” je zadovoljna Suklanova.

V zavetišču je trenutno pet odraslih psov in šest mladičev. 17 lastniških psov, ki so jih pripeljali, ker so se izgubili, se je hitro vrnilo domov. Čeprav je župan Boris Popovič napovedoval, da bodo izgubljene pse, ki pristanejo v zavetišču, lastnikom vračali brezplačno, ni povsem tako. “Kdor pride po psa prvi ali drugi dan, ne plača oskrbnine. Zaračunavamo jo šele od tretjega dne naprej. A doslej smo našli lastnika še isti dan, saj so psi čipirani,” pravi Mateja Suklan. Oskrbnina sicer znaša deset oziroma dvanajst evrov na dan - odvisno od velikosti psa. Sto evrov pa mora plačati, kdor pripelje psa, ki se ga je naveličal.

V dobrih petih tednih pa so v zavetišče pripeljali kar 68 mačk. Zanje so prostore uredili v stavbi zavetišča in v zunanjih boksih, kjer so bili prej nameščeni psi v karanteni. “Le dve muci smo oddali v posvojitev. Pet jih je rezerviranih. Sedem pa se jih bo po kastraciji oziroma sterilizaciji in zdravljenju vrnilo v okolje, kjer so že pred živele. Nekaj smo jih tako že vrnili,” pravi Mateja Suklan.

Komunala je zavetišče prevzela v začetku julija, ko ga je moral zapustiti dotedanji upravljalec - Obalno društvo proti mučenju živali, ker so občine prekinile pogodbo z njim. Do kdaj bo Komunala začasna upravljalka zavetišča nad Sv. Antonom, ni znano, niti na kakšen način bodo občine izbrale izvajalca javne službe skrbi za zapuščene živali. Koliko stroškov so imeli s prvim mesecem dela v zavetišču, v Komunali prav tako še niso izračunali.

Za zapuščene živali pa še vedno skrbi tudi Obalno društvo proti mučenju živali - to so napovedali že, ko so zapuščali zavetišče. Društvo se na facebooku še vedno predstavlja z imenom Obalno zavetišče.

HELENA RACE


Najbolj brano