Žlikrofi in želodec na znamkah

Pošta Slovenije in Idrijski filatelisti so s petkove slovesnosti poslali v svet vrsto obeležij z novima znamkama, ki upodabljata tradicionalni in evropsko zaščiteni jedi - idrijske žlikrofe in šebreljski želodec.

 Poštna obeležja z novima znamkama so v svet potovala s 
priložnostnega poštnega okenca. Foto: Saša Dragoš
Poštna obeležja z novima znamkama so v svet potovala s priložnostnega poštnega okenca. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Tukajšnji filatelisti, ki so Pošti Slovenije dobro desetletje predlagali natis znamke z žlikrofi in so med čakanjem natisnili osebno poštno znamko, so v petek vendarle dočakali. Pošta je v seriji Z žlico po Sloveniji novi znamki z žlikrofi z značilno prilogo bakalco dodala še znamko s šebreljskim želodcem.

Motiva znamk v Poštnem biltenu predstavlja etnolog dr. Janez Bogataj. V vrednosti 0,77 evrov sta obe namenjeni mednarodnemu prometu in v svet so ju s priložnostnega poštnega okenca v gradu tudi poslali. Znamkama (motiv je delo fotografov Edija Berka in Toma Jeseničnika) je Pošta dodala še pisemski ovojnici z žigom prvega dne, idrijski filatelisti pa razglednici z motivoma želodca (fotograf Bojan Tavčar) in žlikrofov (Jani Peternelj).

To sta že 110. in 111. obeležji filatelističnega društva Idrija, ki je spodbudilo tudi natis več deset znamk z značilno idrijsko in cerkljansko dediščino in slovitimi osebnostmi. Uspešnost članov društva je izpostavil predsednik krovne zveze dr. Peter Suhadolc. Predstavnik pošte Franc Gorup je povedal, da sta znamki natisnjeni v visoki nakladi 50.000 kosov, predsednik FD Idrija Franci Jereb pa je zbrane pozval, naj najbolj “okusni” doslej izdani znamki pridno pošiljajo po svetu. SD


Najbolj brano