V šempetrski bolnišnici obdarili prvorojeno v letošnjem letu

Prvega januarja sta se v porodnišnici šempetrske bolnišnice rodili dve deklici, prva ob 9. uri. V letošnjem letu so se doslej rodili že trije dečki in dve deklici, v lanskem letu pa so se razveselili 618 otrok, med njimi osem parov dvojčkov. Zadnji otrok v letu 2016 je bil deček, ki se je rodil ob 17.45.

Goričanke bodo ob 70-letnici začetka gradnje Nove Gorice 
vsakega novorojenčka obdarile s copatki. V ta namen so prvi 
deklici Lani in njeni mamici Niki Samec danes simbolično 
predale svoje darilo, porodnišnici pa 101 par copatk. Foto: Leo Caharija
Goričanke bodo ob 70-letnici začetka gradnje Nove Gorice vsakega novorojenčka obdarile s copatki. V ta namen so prvi deklici Lani in njeni mamici Niki Samec danes simbolično predale svoje darilo, porodnišnici pa 101 par copatk. Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > Deklico Lano, ki je drugi otrok mamice Nike Samec iz okolice Ajdovščine, je bolnišnica obdarila z zlato zapestnico. Darilo je primaknila tudi Mestna občina Nova Gorica ter družba Mercator, ki je otrokom, rojenim prvega januarja, podarila celoletno zalogo plenic.

Za obdarovanje so poskrbele žene Aktiva mestnih žena in deklet - Goričanke, ki bodo ob 70-letnici začetka gradnje Nove Gorice, ki jo obeležujejo v tem letu, vsakega novorojenčka obdarile s copatki. V ta namen so prvi deklici danes simbolično predale svoje darilo, porodnišnici pa 101 par copatk. Napletle bodo 700 parov copatk, tako da noben dojenček ne bo ostal brez njih, je povedala predstavnica Goričank Katarina Strosar.

“Želeli bi si, da bi imeli toliko tudi otrok v tem letu. Delamo na tem in se trudimo, ni pa to odvisno od nas,” je ob robu krajše slovesnosti v porodnišnici povedala vodja ginekološko-porodniškega oddelka Neda Bizjak in dodala, da se je število rojstev lani glede na leto 2015 nekoliko znižalo.

V šempetrsko bolnišnico naj bi po dogovoru z italijansko občino Gorica hodile rojevat tudi tamkajšnje mamice, saj so porodnišnico v bolnišnici Gorica pred nekaj leti ukinili. Vendar kljub dogovoru med občinami porodnic iz Italije nimajo veliko, lani le pet porodov. Doslej so prihajale v šempetrsko porodnišnico le tiste, ki imajo tam svojega ginekologa, so Slovenke ali imajo partnerja Slovenca.

Tudi letos se šempetrski porodnišnici obetajo nekatere novosti. Bizjakova je napovedala, da po lanski prenovi sob porodnišnice načrtujejo prenovo celotnega porodnega bloka. “Upamo, da bomo dobili tudi kaj nove medicinske opreme, dokončno pa bomo uredili družinsko sobo, v kateri se bodo novega družinskega člana lahko veseli poleg mamice še partner in morebitni otroci. Za to prenovo imamo zbranega že precej denarja,” je dodala.

“Bolnišnica s tako veliko porodnišnico in v tako veliki regiji si želi, da bi bilo rojstev še več. Sicer pa je prvo rojstvo v novem letu vedno velik dogodek, tako za bolnišnico kot ustanovo, kot za regijo in seveda starše. Slovenske porodnišnice po tihem sicer tekmujemo med seboj, kdo bo prvi dočakal novorojenčka, vendar narava pač naredi svoje,” pa je povedala direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak.

STA


Najbolj brano