Ajdovski plavalci pobirajo medalje

Ajdovski plavalci so po slabih dveh letih treniranja v kategoriji mlajših dečkov in deklic že osvajali medalje na državnem prvenstvu in na mednarodnih plavalnih mitingih, zdaj pa si postavljajo še višje cilje. A za boljše delo bi za začetek potrebovali vsaj dodaten termin za treninge, nekaj štartnih blokov in oznake v bazenu. Občina bo sicer poskrbela za manjše izboljšave. “Za večje posege pa v proračunu za zdaj ni denarja,” pravi župan Tadej Beočanin.

Večino treningov opravijo v zimskem bazenu.
Večino treningov opravijo v zimskem bazenu. 

AJDOVŠČINA > Plavalni klub Ajdovščina je bil ustanovljen leta 2013, da bi se tudi v Vipavski dolini oblikovali mladi vrhunski plavalci. Ponudil je še različne programe za rekreativne plavalce vseh starosti.

Mladi plavalci zdaj že žanjejo prve tekmovalne uspehe. Na državnem prvenstvu za mlajše dečke in mlajše deklice, ki je bilo poleti, so domov v prišli s kar tremi odličji. Sara Ličen je na 50 metrov prosto osvojila 2. mesto, na 200 metrov prosto in na 100 metrov delfin je bila tretja, dvakrat je pristala tik pod stopničkami. Med deset najboljših se je dvakrat uvrstil tudi Miha Rijavec. Uspehe nizajo tudi v tej sezoni.

Vzamejo, kar imajo na voljo

A rezultatov ni brez dobrih pogojev za delo. Ajdovščina ima sicer dva bazena, notranjega in zunanjega. Prvega so pred leti celovito prenovili, a je nekoliko krajši od prvotnega in nima globokega dela, saj je največja globina 1,3 metra.

“Zdaj poskušamo najbolje izkoristiti to, kar imamo. Večino leta treniramo v notranjem bazenu, ki pa je zelo zaseden. Zato si bomo poskušali v prihodnje izboriti vsaj kak dodaten termin. No, tudi novega 25-metrskega pokritega bazena se ne bi branili,” pojasnjuje učiteljica plavanja v Plavalnem klubu Ajdovščina Ana Ličen.

Direktor Zavoda za šport Ajdovščina Uroš Pintar: “Ko se je pred leti obnovilo zimski bazen, v Ajdovščini še ni bilo kluba in tudi rekreativno plavanje ni bilo tako razvito, kot je danes. Bazen je primarno namenjen učenju plavanja, predšolskim, šolskim otrokom in rekreativcem in več kot uspešno služi svojemu namenu. V njem pa je mogoče izvesti tudi kakovosten trening. S klubi uspešno sodelujemo in smo izpeljali že kar nekaj posodobitev za izboljšanje vadbe. Namestili smo talne oznake, dodali omaro za rekvizite na ploščad, kupili plavalno uro, ki jo potrebujejo plavalci pri izvajanju treningov, dokupili plavalne proge. V naslednji sezoni nameravamo kupiti štartni blok in višinsko označbo za orientacijo plavalca.”

Pintar dodaja, da bi bili širitev in rekonstrukcija zimskega bazena velik strošek, problem bi bil tudi prostor.

Za večje posege ni denarja

Župan Tadej Beočanin je vesel, da se plavanje v Ajdovščini razvija. Možnost za podporo vidi v razpisih za šport in vlaganjih v infrastrukturo v okviru možnosti občinskega proračuna. “Konkretno za plavanje to pomeni, da bo občina sledila potrebam plavalnega športa in podprla, denimo, barvanje stez in tudi krajšanje prog, za večje posege pa v proračunu za zdaj ni denarja,” pojasnjuje.

Za prihodnjo poletno sezono je zavod prenovil kopalno ploščad na letnem kopališču, ki je še posebej namenjeno mladim družinam. “Če bo denar, nameravamo dodati še talne oznake in se približati tudi potrebam plavalnih klubov,” dodaja Pintar.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano