Pinela bo za protokol

Kljub dežju, ki je spremljal letošnjo Vipavsko trgatev, je osrednja prireditev dopolnila letošnjo turistično ponudbo na Vipavskem. Obisk turistov obeta rekordno sezono. Dobro letino pa si obetajo vinarji, ki so se v družbi vipavske vinske kraljice Ane Štrancar veselili priznanj za odlična vina zadnjih letnikov. Listine jih je prejelo devet, protokolarno vino Občine Vipava z letnico 2017 pa je postala pinela 2016 iz Vinske kleti Vipava 1894.

Protokolarno vino je postala pinela 2016 Vinske kleti Vipava 
1894, ki so jo z ostalo ponudbo v vinoteki lahko obiskovalci  
tudi poskusili.
Protokolarno vino je postala pinela 2016 Vinske kleti Vipava 1894, ki so jo z ostalo ponudbo v vinoteki lahko obiskovalci tudi poskusili.  

VIPAVA > Slabo vreme je konec tedna nagajalo vinogradnikom, ki so sredi trgatve, krojilo pa je tudi utrip tradicionalne Vipavske trgatve, praznika, s katerim na Vipavskem zaznamujejo čas “bendime” in s prvim moštom nazdravijo novemu letniku. Kljub obilici dela si je marsikdo utrgal čas in praznično dogajanje izkoristil za druženje. Organizator, Dam-Fest iz Ajdovščine, je ponudil športne, glasbene in družabne vsebine za vse generacije in okuse. Vrhunec je bil včeraj, ko so na Glavnem trgu razglasili protokolarno vino Občine Vipava, podelili listine odličnosti in okronali vipavsko vinsko kraljico. Čeprav se letos na razpis za novo vipavsko vinsko kraljico ni prijavila nobena kandidatka, kronanje kraljice z letnico 2017 ni bilo nič manj slovesno. Krono z novo lento bo še za eno leto nosila lanska kraljica Ani Bric, ki po novem nosi priimek Štrancar in živi v Gojačah.

Kmetijska svetovalna služba iz Ajdovščine, ki deluje pri KGZ Nova Gorica, in Zavod za turizem TRG Vipava sta na 24. ocenjevanju vin ponudnikov na Vipavski vinski cesti ocenila 72 vzorcev, prevladovali so zeleni. Najvišjo oceno so prisodili merlotu Petra Ferjančiča s Planine pri Ajdovščini, ki je listine odličnosti prejel še za belo zvrst fino belo, pinelo, rebulo, rumeni muškat, sladko belo vino sania in za cabernet sauvigon. Med belimi vini je najvišjo oceno prejel sauvignon iz kleti Povh z Goč. Listine odličnosti so prejeli še Domačija Božič s Planine za zelen, posestvo Lavrenčič iz Dupelj za rebulo, Jože Rehar iz Lož za zelen, Dušan in Marko Benčina iz Lož za rumeni muškat, posestvo Čehovin iz Gaberij za barbero, Vina Ušaj - Ussai iz Črnič za merlot in Agroind 1894 za zelen.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano