Ima prav vse, kar imajo veliki

Tolminci pričakujejo, da bo Kinogledališče s programom upravičilo tri milijone evrov, ki so jih porabili za prenovo in posodobitev. Objekt ima vse, kar imajo veliki, ponuja celo možnost predvajanja filmov v 3D tehniki. Soustvarjalci programov pa se nadejajo, da bodo ljudje prišli, saj bodo le vsi skupaj stavbi vdahnili življenje.

V Tolminu upajo, da bodo snovalci programa, nastopajoči  in 
obiskovalci  dodobra prenovljenemu Kinogledališču vdahnili 
življenje.  Foto: Neva Blazetič
V Tolminu upajo, da bodo snovalci programa, nastopajoči in obiskovalci dodobra prenovljenemu Kinogledališču vdahnili življenje.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Z večnamenskim centrom Kinogledališče upravlja Zavod za kulturo, šport in mladino (ZKŠM). “Vendar pri načrtovanju in izvajanju programov delujemo s tolminsko izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Tolmin,“ poudarja kulturna koordinatorka na ZKŠM Špela Mrak. Že ob slovesnem odprtju so pojasnili, da tovrstni objekti dobička ne prinašajo. Se bodo pa s kakovostnim programom trudili, da bi ga čim bolj zapolnili, ga tržili in čim manj obremenjevali proračun.

Niso pozabili na naglušne

Dvorana se ponaša z najsodobnejšo odrsko tehniko, razsvetljavo, avdio in galerijsko opremo. “Ima vse, kar imajo veliki,” pravi Mrakova. Oder je nekoliko širši in globlji, kar je pomembno za izvedbo predstav profesionalnih gledališč. Sedežev je sicer nekaj manj, po novem jih je 270, so pa vsi optimalni, zato ni boljših ali slabših mest. Na novo je vgrajeno dvigalo. Indukcijska zanka omogoča sprejemanje zvoka za naglušne obiskovalce. Dvorana je opremljena s sodobnim video sistemom, ki prenaša zvok in sliko v vhodno avlo in garderobne prostore.

“Velikost in modernost pa ne pomenita veliko, če s tem potencialom ne upravljajo izkušeni ljudje. Za to se še posebej trudimo, izobražujemo,” pravi Mrakova.

ZKMŠ je Kinogledališče leta 2011 prevzel v upravljanje od Zveze kulturnih društev. Sistem dela ostaja podoben, saj več kot 30-letna tradicija kaže, da je tak način uspešen. Program temelji na gledaliških in koncertnih abonmajskih programih, obisk se skozi leta povečuje.

Prodali so že tri četrtine sedežev

“Letos nas je razveselilo še večje zanimanje za abonmaje. V dvorani smo uspeli prodati tri četrtine sedežev. Program bomo dopolnjevali s strokovno načrtovanimi vzgojnimi vsebinami za otroke, izvaja se dobro obiskani Mali abonma, ki ponuja šest gledaliških, glasbenih, plesnih, filmskih in lutkovnih dogodkov za najmlajšo publiko. Kvalitetno ponudbo bomo v dogovoru z organizacijami, zainteresiranimi šolami, vrtci in drugo javnostjo pripravljali tudi po naročilu,” našteva Mrakova. Gostili bodo protokolarne občinske, državne slovesnosti, praznovanja in podobne dogodke. Za izobraževalna srečanja, simpozije, kongrese bo na voljo Galerija v nadstropju, ki lahko sprejme 120 ljudi. V njej bodo tudi razstave.

Člani ZKD Tolmin lahko brezplačno najamejo dvorano enkrat na leto. V njej bodo pevske, folklorne in druge revije in pregledna srečanja v organizaciji javnega sklada.

Spet v kino

Kinematograf odpirajo 18. decembra s Cvitkovičevo Šiško deluxe in pogovorom s celotno ekipo. “Kot člani Art kino mreže Slovenije bomo nadaljevali s ponudbo kvalitetnega slovenskega in evropskega filma, umetniškega filma in poseben poudarek namenili vzgoji filmskega občinstva, predvsem mladega. Zadnja leta uspešno sodelujemo v nacionalnem projektu filmske vzgoje. Pritegnili smo več šol in vrtcev v Posočju, kar je najboljša naložba za ohranitev kino kulture v teh krajih. Digitalizirana dvorana bo ponudila edinstveno filmsko doživetje, ki na domačih napravah ni dosegljivo,” vabi Mrakova.

Digitalna tehnika je najsodobnejša z možnostjo 3D predvajanja, novo filmsko platno je najvišje kakovosti. “Pri komercialni ponudbi bomo nekoliko zadržani, saj izkušnje kažejo, da se najbolj razvpite franšize najbolje prodajajo zgolj v cineplexih. Mi si po principu Art kino mreže želimo kritične, a zveste filmske publike.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano