Društvo Dor varuje Tolmin

Ko je pred dvema letoma nastalo društvo Dor za razvoj in ohranjanje Tolmina, je bilo pričakovati, da bo postalo resen soustvarjalec in varuh mesta Tolmin. Nihče pa ni slutil, da bodo prodrli tudi v občinski svet. Mimo njih v podobo mesta ne bo več mogoče posegati.

Predsednica društva Dor je postala Martina Klanjšček. Foto: Neva Blazetič
Predsednica društva Dor je postala Martina Klanjšček. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Pred dvema letoma smo se organizirali zaradi grožnje, da bodo posekali še en park v Tolminu, Gregorčičev pod cerkvijo. Danes je tam namesto velikega križišča lepo obnovljen park,” se je na drugem občnem zboru pred dnevi začetkov delovanja spominjal donedavni predsednik Valter Valentinuzzi. Interese dorovcev bo poslej zastopal kot član občinskega sveta, za novo predsednico pa so izvolili Martino Klanjšček, ki se je potegovala za župansko funkcijo in ki je v kratkem predvolilnem delovanju uspela volilce prepričati, da so ji namenili tretjino glasov. Upa, da bodo v društvo pritegniti še več, tudi mlajših Tolmincev.

Pravica do sooblikovanja Tolmina

Društvo Dor je s strokovnim pristopom in velikim entuziazmom postalo pomemben sogovornik vsem, ki bodo posegali v podobo Tolmina. Doslej se je prevečkrat zgodilo, da so bili postavljeni pred dejstva brez možnosti vplivanja. Najbolj izrazit primer je prenova Kinogledališča, poudarjajo.

Imajo veliko idej za naprej. “Tolmin mora postati domačinom in turistom prijetno, lepo in zeleno mesto s prepoznavno dušo. Tolminci imamo pravico, da povemo, kakšno mesto si želimo,” poudarjajo dorovci. Opozarjajo, da je treba vse posege načrtovati z dolgoročno vizijo, ker nepovezano obnove na različnih lokacijah lahko pripeljejo do sračjega gnezda. Terjajo, da je treba ponovno prevetriti mestni urbanistični načrt.

Promet naj gre po robu mesta

Pri urejanju prometa ponujajo zanimivo idejo za razbremenitev centra naselja. Predlagajo gradnjo ceste iz Dolj do obrtno trgovske cone Na Logu. Na tak način bi po robu naselja speljali promet iz vasi na levem bregu Soče. S severnega dela Tolmina in Zatolmina pa bi promet lahko preusmerili na obroč po Žagarjevi ulice in Brežiču naprej proti industrijski coni in Mostu na Soči. “Smo za ponovno presojo trase obvoznice, ki ne sme prizadeti festivalskega območja. Najboljše bi bilo, če bi jo vkopali,” skupaj z dorovci predlaga Valentinuzzi. Podpirajo začasno parkirišče na Brajdi. Sprašujejo se, zakaj država zavlačuje z ureditvijo krožišča pri stavbi občinske uprave.

“Morda se želi izdatku izogniti s prenosom te ulice v občinsko last, kar se bo zgodilo po začetku gradnje obvoznice,” opozarjajo. Po njihovem mnenju je treba hitro urediti promet v Dijaški ulici in kolesarske poti do okoliških vasi. “Velika napaka je, da pri obnovi ceste proti Volčam niso uredili kolesarske poti.”

Previdno s starim mestnim jedrom

Ena izmed pomembnih nalog bo urejanje starega dela mesta. Naredili so obsežno anketo želja tamkajšnjih prebivalcev in ostalih Tolmincev. Po mnenju dorovcev bi občina morala pomagati vsaj pri urejanju fasad.

Poudarjajo, da nimajo nič proti prenovi Kinogledališča, so pa zelo kritični do postopkov in do tega, da bodo z modernistično zunanjo podobo zelo spremenili staro trško jedro. Svoje poglede so predstavili tudi v odprtem pismu, ki so ga naslovili na župana Uroša Brežana.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano