Brezdomnim prebežnikom v Gorici pomagajo tudi slovenski prostovoljci

Na italijanskem Goriškem se v zadnjih letih soočajo s problemom številnih prebežnikov, ki ne najdejo prostora v uradnih ustanovah. Poleti prebivajo na brežinah reke Soče, v jesenskem in zimskem času pa so si zatočišče našli v predoru pod goriškim gradom. Pomoč jim nudijo posamezniki in dobrodelne organizacije, pridružile so se jim tudi slovenske.

Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek
Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek

GORICA > Slovenske prostovoljske organizacije in posamezniki zbirajo predvsem odeje, spalne vreče, rjuhe, spalne podloge, obutev, oblačila in hrano. Zbrano pomoč pripeljejo italijanskim kolegom v Gorico, ti pa s potrebnim nato oskrbujejo begunce, je povedala Majda Smrekar iz humanitarnega društva KID v sosednji Novi Gorici.

Zbirališče pomoči - Moj svet čist planet

Pomoč zbirajo v novogoriški trgovini Moj svet čist planet, katere lastnica Mojca Bernik je povedala, da so med begunci predvsem mlajši moški manjše rasti, zato potrebujejo temu primerna oblačila. Pomoč prinašajo predvsem posamezniki, za sodelovanje se dogovarjajo tudi s Karitasom.

"Slišala sem več čudnih komentarjev ob pozivu za pomoč tem nesrečnim ljudem. Vendar me ne politika ne kaj drugega ne zanima, vem samo, da so to ljudje, ki so potrebni pomoči," je še dejala Bernikova.

V goriškem predoru Bombi imajo prebežniki zelo slabe razmere. Poleg vlage je prisoten tudi stalen prepih, zato so mnogi bolni. Njihovo zdravje ogrožajo tudi različne živali, med katerimi so tudi podgane in kače. Zelo slabe so higienske razmere, saj nimajo niti stranišča niti vode, da bi se umili in si oprali perilo.

V Gorico dnevno prispe od 15 do 20 novih prebežnikov

Prvi begunci so v opuščeni predor Bombi prišli že prejšnjo jesen, vendar so tam iskali le začasno zaščito pred slabim vremenom. Poletne mesece preživijo ob Soči pod ločniškim mostom in v parku v dolini potoka Koren, a so jih s teh lokacij pregnali. Zdaj so nastanjeni v predoru, od koder jih ob večjih prireditvah v središču mesta, do katerega vodi predor, prav tako preženejo.

V Gorico dnevno prispe od 15 do 20 novih prebežnikov, saj na tamkajšnji prefekturi deluje komisija, ki obravnava prošnje za azil. V mesto prihajajo po balkanski poti ali pa iz drugih evropskih držav, kjer niso uspeli pridobiti statusa mednarodne zaščite. Največ naj bi bilo prebežnikov iz Pakistana in Afganistana.

Vsako noč v predoru prenočuje približno 100 beguncev

V predoru Bombi vsako noč prenočuje približno 100 beguncev, ki jih goriške oblasti nimajo kje nastaniti. Občina Gorica na problematiko nastanitve beguncev nenehno opozarja pristojne državne oblasti, saj sama nima nikakršnih pristojnosti na tem področju, je ob robu nedavne skupne seje treh občinskih svetov na Goriškem novinarjem pojasnil goriški župan Rodolfo Ziberna.

Večina prebežnikov, ki so se zatekli v predor, je prosilcev za azil. Postopek za pridobitev azila je zaradi velikega števila prošenj dolg, traja tudi več mesecev. Po besedah župana Ziberne zato italijanska država načrtuje ustanovitev še ene komisije, ki pregleduje prošnje prosilcev za azil, saj trenutno le ena komisija ne zmore tako obsežnega dela.

Sprejemni centri v mestu, ki so namenjeni prosilcem za azil, so polni, nekateri prebežniki pa nimajo pravice do nastanitve, ker so jim na primer zavrnili prošnjo za mednarodno zaščito. Drugi se v predoru zadržujejo tudi prostovoljno.

STA


Najbolj brano