Saj ni res, pa je

S cepljenji se zavzeto in poglobljeno ukvarjam že več kot 40 let. Zato sem bila kot upokojena pediatrinja zelo vesela vabila direktorice ZD Sežana Ljubislave Škibin za sodelovanje v ekipi, ki za ZD izvaja cepljenja proti Covid-19 po krajih Občine Sežana.

Pred dnevi pa sem doživela nekaj, kar me je v popolnosti osupnilo. Že dolgo poznam in spremljam teorije zarot. Žalosti me, da jim nasedajo tudi nekateri pravniki in zdravniki. Torej ljudje iz poklicev, za katere bi pričakovala znanje in sposobnost razumevanja dognanj strokovnjakov, ki so vse, kar zmorejo in znajo, uporabili za obvladovanje pandemije. Ta epidemija muči in uničuje vse, razen dobičkarjev, ki znajo kovati bogastvo iz nesreč drugih ljudi.

V enem od manjših krajev se je na cepilnem mestu znašla skupina mlajših ljudi, ki so se želeli z menoj posvetovati. Nasvete ljudem pred ali po cepljenju dajem z velikim veseljem, saj so za moje informacije praviloma tudi zelo hvaležni. Npr. mlade ženske, ki od mene dobijo strokovna pojasnila, zakaj cepljenje ne ogroža njihove plodnosti in prav tako ne plodnosti njihovih partnerjev. Pa posamezniki, ki jih skrbi možnost cepljenja zaradi njihovih bolezni. Odgovarjam staršem, ki pripeljejo na cepljenje svoje otroke, da je cepivo Pfizer-Biontech prav v tem času dobilo dovoljenje za uporabo še od starosti pet do enajst let, nekje v začetku leta pa se pričakuje še dovoljenje za otroke, stare od šest mesecev do pet let, seveda z manjšimi odmerki. Razlagam, da si najmanj tretjina ljudi, ki prebolevajo tako imenovani dolgi covid, svoje težave lahko zmanjša s cepljenjem. Dolgo trajanje težav praviloma pomeni, da njihov obrambni sistem virusa v telesu še ni uspel uničiti in jim bo cepljenje pri tem pomagalo.

A ta skupina mladih je postavila zanimivo vprašanje. Bili so urejeni, opremljeni z nekaj statusnimi simboli. Tisti, ki je prevzel pobudo, se je predstavil kot oče več otrok in partner gospe, v javnosti znane osebe, ki se posveča pomembni dobrodelni dejavnosti. Izrazil je skupno odločenost, da v svoja telesa nočejo tlačiti genskega strupa. Zanima jih, ali bi lahko dobili potrdila o cepljenju, ne bi pa se cepili.

Z obsežno mero empatije sem se potrudila podati najpomembnejša dejstva o tem, da cepiva proti covid nimajo genskega vpliva, ker ga ne morejo imeti. Preprosto, a natančno sem pojasnila njihovo delovanje. Učinkovine mRNA so izjemen dosežek znanosti. Začeli so jih razvijati že pred tridesetimi leti, šele pred desetimi leti pa so jih uspeli prvič uporabiti kot odlična zdravila proti raku. In lani so iz njih naredili še uspešna ter varna cepiva. A nekje blizu konca razlage je vodja skupine povzel: “No, dajmo se zdaj zmenit, a je kakšna možnost …” in ponovil vprašanje.

V mali vasici ob hrvaški meji je dober mesec pred tem na cepilno mesto počasi pridrsala 87-letna gospa. Živi sama, v opuščeni vasi, kjer po več dni ne sreča žive duše. Za njeno zgarano telo je bila pot do cepilnega mesta dolga in naporna. Saj ne bi šla, ampak si je doma rekla: “Ma, zakaj se ne bi cepila? Pa ne boš koga drugega okužila!”

Skupina lepih, mladih, zdravih ljudi se je nekaj časa po prejemu mojega odgovora “Z vsem spoštovanjem … seveda ne ” odpeljala v luksuznih avtomobilih.

Prim. Jasna Čuk Rupnik, pediatrinja


Pišite nam


Najbolj brano