Pismo ministru Mateju Arčonu

Spodaj podpisani Novogoričani, ki nam gre tako za razvoj Nove Gorice kot za izboljšanje države Slovenije, saj bi tu radi živeli, delali in vzgajali svoje otroke, imamo za vas predlog glede sedeža vašega ministrstva, ki bi naslovil več problemov naenkrat. V centru Nove Gorice so še vedno prazni elitni prostori v stolpnici Eda. Ministrstvo na taki lokaciji bi oživilo najprej stavbo, pridodalo k vrednosti lokacije, okoliša in celega mesta, osmislilo bi toliko izgrajenih a še vedno praznih pisarn.

Celemu mestu Nova Gorica bi dodalo pomembno politično funkcijo, ki si jo zasluži tudi vsebinsko, saj je ob bližnji Evropski prestolnici kulture in vseh projektih EZTS, ravno to področje najbolj dejavno v smislu sodelovanja z zamejci. Tudi sogovorniki iz Gorice ali Trsta bi s svojimi prihodi v Novo Gorico poživili celo mesto, in olajšana bi jim bila pot v Ljubljano.

Mislimo, da je to smiselna poteza decentralizacije, saj so Slovenci izven matice pomembna tema našega prostra in ne toliko Ljubljane, saj tu poteka živ kontakt s slovensko skupnostjo v Italiji, hkrati pa je pomembna zgodovinska tema, od Aleksandrink, selitev v Južno Ameriko v medvojnem času, begunstva ipd. Morda bi premik ministrstva zajezil nove oblike emigracij iz prostora. Zato Goričani v premiku ministrstva v Novo Gorico vidimo pomembno obliko razvoja našega mesta in regije. Prihod ministrstva bi namreč sprožil tudi razvoj drugih dejavnosti (trgovin, storitev, gostinstva) in dviganja nivoja obstoječih.

V želji po premikih na bolje vas lepo pozdravljamo.

Eva Sušnik, Miha Kosovel, Marvy Lah, Anja Medved, Luka Lisjak, Martina Alma, Matej Torkar, Blaž Kosovel


Pišite nam


Najbolj brano