Končno izjava Janeza Janše, s katero se moram strinjati

“Kaos v Afganistanu in predaja sodobne oborožitve za 300 tisoč mož talibanom je doslej največji poraz za Nato v zgodovini. Kot del zavezništva smo zanj soodgovorni.”

Pa še ena eminentna izjava o tem, kar se dogaja dam daleč: “Afganistan je, tako kot so se stvari razpletle, nov dokaz, da se demokracije, človekovih pravic in tako naprej ne da presajati. To mora dozoreti,” je dejal dr. Ernest Petrič.

Bravo obema! Toda kje sta bila in kaj sta dejala, ko smo se vpletali v to pustolovščino, še prej, ko smo pristali na z lažmi utemeljenem napadu ZDA, Velike Britanije in drugih zaveznikov na Irak, in pred 11 leti, ko sta poslanca stranke Zares zahtevala umik slovenske vojske iz Afganistana z utemeljitvijo, ki zveni danes še kako preroška. “Zavračava stališče, da bi z urjenjem zadostnega števila vojakov afganistanske vojske ta postala sposobna čimprej prevzeti odgovornost za varnost v lastni državi.”

Da, gospod premier in gospod svetovalec predsednika Republike. Sokrivi smo tudi mi, ker smo slepo verjeli v vlogo, sposobnost in vsemogočnost Velikega čezoceanskega Brata, pozabili medtem na njegovo porazno izkušnjo v Vietnamu, in ker verjamemo, da se brez pripadnosti tej miselnosti in temu zavezništvu, mislim na skupno članstvo v NATO, ne da mirno in varno živeti. Govorim o nas, o naši družbi, o Sloveniji, ampak kažem konkretno na vaju, ki nadaljevanje tega članstva zagovarjata z vso možno vnemo.

Si bosta sedaj morda vzela čas za premislek, za preigravanje kake druge opcije v naši zunanji in varnostni politiki, ki pa zagotovo ne more biti tista, o kateri je minule dni spregovoril zunanji minister Logar (Višegrad), ter poudarjeni antagonizem tako z Rusijo kot s Kitajsko. Če stojita za tem, sta znova na napačni strani zgodovine. Jemati ti dve velesili za potencialni sovražnici, da bi se še bolj prikupili onim, ki so zakuhali afganistanski kaos, je ne le idiotsko, ker če bo kdo umiril razmere v deželi pod Hindukušem, sta to prav Rusija in Kitajska, ampak tudi samouničevalno. Skupaj z njima moramo namreč, tako kot ves svet, pričeti ukrepati za zajezitev podnebnih sprememb. Najnovejše poročilo za to temo pristojnega Medvladnega foruma OZN (243 znanstvenikov iz 66 držav) ne pušča niti kančka optimizma. Ozračje se segreva in kriv je človek. Rezultati so povsem nedvoumni.

Skrajni čas je torej za novo paradigmo v mednarodnih odnosih, zlasti med Zahodom in Vzhodom, za novo spoznanje in za nov dogovor o tem kar gre skupaj početi, da ne bodo človeške vrste s planeta odnesli požari, poplave, plazovi, vdori, cunamiji, tornadi in orkani, epidemije ter vojne za vodo in prostor preživetja. Slej ko prej se bodo soočili s tem tudi talibani. Mi, Slovenci, pa pojdimo ven iz severno-atlantske zveze, za katero dvomim, da sproti spoznava svoje zmote. Ali storimo vsaj to in upam, da se bo nova, računam, da Kulova vlada tega lotila, da po 17 letih članstva pristopimo k referendumu in vprašamo narod, ali je še za to, da s svojim članstvom v Natu nadaljujemo.

Aurelio Juri, Koper


Pišite nam


Najbolj brano