Izjava Društva za Združene narode za Slovenijo ob oboroženem spopadu v Ukrajini

Svet je na razpotju. Ali bomo zdrsnili nazaj v obdobje politike moči ali pa bomo ohranili multilateralno urejanje svetovnih izzivov. Agresija Ruske federacije na sosednjo suvereno in neodvisno državo Ukrajino je kršitev Ustanovne listine ZN in mednarodnega prava, je civilizacijsko nedopustna, nemoralna in nelegitimna. Ruski voditelji jo imenujejo “posebna vojaška operacija”, kar je le olepšava za vojno, ki je prepovedana za članice in nečlanice OZN, torej za vse države. Z zaskrbljenostjo in odporom lahko ugotavljamo, da to ni prva “vojaška operacija” po koncu hladne vojne. Vendar je sedanja izbruhnila sredi Evrope, ki je v 20. stoletju že dvakrat potegnila v vojno celoten svet. Tako sedaj tudi generalni sekretar ZN António Guterres opozarja, da se je v svet vrnila možnost jedrskega spopada. Vojno v Ukrajini je potrebno zaustaviti takoj tudi zaradi humanitarne katastrofe, ki je posledica verjetnih zločinov proti človečnosti. Največje žrtve vsake vojne so civilisti, ki morda lahko najdejo svojo rešitev le kot razseljene osebe ali begunci v drugih državah. To se mora končati. Po koncu oboroženih spopadov morata politika in diplomacija ustvariti ozračje, ki nas bo vrnilo v pričakovanja po koncu hladne vojne. Takrat, na začetku leta 1991, po tem, ko so čete ZN pregnale Irak iz zasedenega Kuvajta, je ameriški predsednik v svojem govoru, poimenovanem Nova svetovna ureditev, med drugim dejal: “Sedaj lahko vidimo, da nastaja nov svet. Svet, v katerem je resnična možnost za novo svetovno ureditev. Z besedami Winstona Churchilla, 'svetovna ureditev' v kateri 'načela pravičnosti in poštene igre … ščitijo šibke pred močnimi'. Svet v katerem so Združeni narodi, osvobojeni hladnovojne blokade, pripravljeni, da izpolnijo zgodovinsko vizijo svojih ustanoviteljev. Svet, v katerem bodo svoboda in človekove pravice našle svoj dom v vseh državah.”

K delovanju na osnovi takega razmišljanja se mora svet vrniti. Multilateralizem je edini pravi odgovor za uspešno delovanje ob vseh svetovnih izzivih. OZN mora ponovno postati kraj, kjer se rešujejo svetovni problemi. Za to so odgovorne države, toda države je potrebno prepričevati in prepričati z delovanjem vseh mogočih različnih deležnikov, ne nazadnje z dejavnostjo civilne družbe in nevladnih organizacij. Zato tudi Društvo za Združene narode za Slovenijo poziva k razumu, k miru in nenasilju in zaustavitvi vseh oboroženih spopadov. Človeštvo bo preživelo in vsi ljudje bomo na boljšem.

IZVRŠNI ODBOR DRUŠTVA, člani Bojko Bučar, Danijel Crnčec, Maša Kovič-Dine, Zofija Klemen Krek, Miloš Kosić, Boštjan Jerman, Adriana Aralica, Patrik Bole, Luka Hiti, Jure Požgan


Pišite nam


Najbolj brano