Darilo, ki si ga zasluži Nova Gorica!

Ob 75. letnici Nove Gorice veljajo temu prelepemu mestu vse čestitke. Postalo je regionalno središče z bogatimi vsebinami upravnega, gospodarskega, kulturnega, izobraževalnega in športnega področja. Mesto je v teh letih dobilo izjemno stavbo SNG, knjižnico Franceta Bevka, večnamensko športno dvorano, sodoben kajak center in pred kratkim še kako potreben pokriti bazen. Neuresničena pa ostaja še ena velika želja Novogoričanov - sodoben KULTURNI CENTER. Že leta 1978 je bil organiziran vseslovenski arhitekturni natečaj za kulturni center, v katerem bi bila sodobna koncertna dvorana, galerija, mestna kavarna in še druge vsebine, potrebne za samo mesto in okolico.

Danes z veliko težavo v obstoječem Kulturnem domu prizadevna direktorica Pavla Jarc s prav tako izjemno ekipo ustvarjajo čudeže. Vrhunski glasbeni dogodki, galerijska dejavnost in druge vsebine s področja kulture nas uvrščajo v sam vrh ne le v Sloveniji, temveč tudi v tem delu Evrope. Stopamo ob boku s Cankarjevim domom, mariborsko kulturno srenjo in to kljub najslabšim pogojem. Razmišljanja, da bi obstoječi kulturni dom širili z dozidavo in podobnimi eksperimenti - ne vodijo nikamor. Ob sodišču je že rezerviran prostor, potrebno je le nekaj vizije in korajže, pa lahko na tem prostoru zraste (čez pet ali deset let ) nov kulturni center, nam vsem v ponos in zadovoljstvo-

Veliko je govora o “medmestju”. Ponudimo sosedom naš na novo zgrajen kulturni center, saj sami ne premorejo ustrezne koncertne dvorane ali sodobne galerije. Z vsebinam v kulturnem centru lahko privabimo obiskovalce iz tega dela Evrope, omogočimo uresničevanje sanj izjemnim domačim umetnikom (A. Gadžijev, A. Šuligoj itd.), mogoče ponudimo oddaljenim obiskovalcem tudi kvalitetne mjuzikle po ideji Sergeja Pelhana, razširimo že uveljavljen poletni festival SAXO, pa PIXXELPOINT in še bi lahko našteval.

Uporabniki kulturnih dobrin bomo jeseni šli na volitve. Prepričan sem, da bo izvoljen kandidat ali kandidatka, ki bo predstavil realno vizijo izgradnje kulturnega centra. Obenem zelo upam, da bo za novega direktorja EPK izbrana oseba, ki bo imela pozitiven odnos do omenjene investicije v želji, da nam po poteku EPK ostane kaj več kot le števec, ki bo beležil število dogodkov in obiskovalcev. Sedaj je tudi prilika, da se končno pojavi tudi društvo arhitektov in pomaga pri načrtovanju kulturnega centra.

Če se bo končno zadeva premaknila z mrtve točke, kjer je že več kot 40 let, bo to najlepše darilo Novi Gorici ob 75. letnici.

Mogoče bi pa že sedaj lahko poimenovali bodoči kulturni center po pisatelju BORISU PAHORJU!

MIRKO BRULC, Nova Gorica


Pišite nam


Najbolj brano