Boj se Angležev, ne Rusov

Ne, ta trditev ni zrasla na mojem zelniku, mislim, da jo lahko pripišemo velikemu vseevropskemu vizionarju generalu de Gaullu. On je govoril o Evropi od Atlantika do Urala, on je bil proti, da bi Velika Britanija kadarkoli vstopila v Evropsko gospodarsko skupnost- predhodnico EU. In de Gaulle ni zaupal Natu kjer je vse podrejeno globalnim anglo-ameriškim interesom. Aukus (zavezništvo ZDA, VB in Avstralije), osnovan sredi septembra 2021, je zadnji izmed številnih dokazov.

Rusija in EU bi lahko bila velika komplementarna gospodarska partnerja. Rusija lahko EU zagotavlja energente in surovine, kupovala pa bi predvsem nemško, francosko in italijansko tehnologijo in proizvode. Prav ta razvojna simbioza ni všeč Veliki Britaniji, niti ZDA, ker jih pušča ob strani in bi krepilo tako EU kot Rusijo. Prav Velika Britanija je preračunljivo sprožala afere ruskih oligarhov, ki so se sprli z Putinom, prav v Veliki Britaniji je prišlo do “zastrupitve” Skripala. Prav Velika Britanija je prva uvedla sankcije proti Rusiji in enako zahtevala od ZDA in EU. Prav Velika Britanija vleče Rusijo in EU v gospodarsko in vojaško konfrontacijo na evropskem kontinentu.

Angleži že stoletja sledijo svoji strateški usmeritvi, da je varnost in moč njihovega svetovnega imperija zagotovljena le tako, da obstajajo stalni spori, konflikti in vojne med državami evropskega kontinenta. Tudi Hitlerjevih uničujočih vojn ne bi bilo, če ga Angleži ne bi podpirali in načrtovali medsebojnega uničenja Nemčije in Sovjetske zveze. Presenetila jih je samo Hitlerjeva ocena, da potrebuje zahodnoevropske industrijske zmogljivosti za napad na SZ. Druga svetovna vojna je do tal uničila celotno vzhodno Evropo in prav Angleži so jo najbolj poceni odnesli. Tudi v iraško vojno so prav Angleži zavedli Američane z njihovim lažnimi vohunskimi ugotovitvami, da Husein razpolaga z biološkim orožjem. Nemške obveščevalne službe in kancler Schröder so trdili, da so angleške trditve lažne, a zaman.

Angleži imajo že dolgo v načrtih vojaške spopade v vzhodni Evropi. Sprožili so oranžno revolucijo in državni udar v Ukrajini ter s skorumpiranimi ukrajinskimi politiki speljali to nesrečno državo v svoje kremplje. Ukrajina bi morala ostati tako kot Avstrija nevtralna, četudi v EU. Načrtno in prebrisano in na “splošno presenečenje” je Velika Britanija izstopila iz EU, da bi lahko brez obveznosti pahnila EU v konfrontacijo z Rusijo. Nesrečna Ukrajina je samo sredstvo, ki bo plačala najvišjo ceno te dolgoročne konfrontacije, če ne celo lokalne vojne.

Rusija je res jamčila Ukrajini meje, ker se je ta odpovedala atomskemu orožju. Vendar so prav neodgovorni ukrajinski politiki izigrali dogovor z Rusijo z odločitvijo za priključitev k Natu, kar pomeni Natove atomske konice v Ukrajini in Natove atomske podmornice na Krimu. To je še huje kot ukrajinsko atomsko orožje. Odvzem ruskega Krima Ukrajini je bil samo prvo opozorilo Rusije. A Velika Britanija je to izrabila in razglasila rusko nevarnost za vso Evropo.

Se še spominjamo kubanske krize leta 1962, ko so želeli Rusi namestiti rakete z jedrskimi konicami na Kubi? Odgovor ZDA je bil, da je zahodna hemisfera njihovo dvorišče in bodo raje tvegale atomsko vojno kot dopustile sovjetske rakete z atomskimi glavami na Kubi. In Hruščov je glasoval za mir in raje požrl zaušnico in se umaknil. Kaj če bi Putin danes dejal, da je vzhodna Evropa njegovo dvorišče in zahteval umik Natovih atomskih raket nazaj na zahod? ZDA izjavljajo, da ima vsaka država pravico da vstopi v Nato in dobi Natove atomske konice. Da, a zakaj niso to priznale Kubi? Ali bi danes dopustile, da bi Putin tam namestil atomske rakete? Zagotovo ne. In kdaj nas medved v gozdu napade? Ko se sam čuti ogrožen. In Rusija ocenjuje, da če danes ne bo ostro reagirala, bo jutri še bolj obkrožena s sovražnimi Natovimi državami. Zato mora Rusija ukrepati danes in ne jutri. Ali bo Biden zmogel toliko treznosti kot je je Hruščov ob kubanski krizi? Škoda, ker v Beli hiši ni Trumpa. Podjetniki niso za vroče vojne, vanje so nas vedno spravili samovšečni poklicni politiki.

BORIS NEMEC, Šempeter pri Gorici


Pišite nam


Najbolj brano