Zmagovalci so prodajalci programov

Podjetja, ki so upala, da bo vlada tik pred zdajci zamrznila novelo, ki uvaja strožja pravila pri vodenju evidenc o delovnem času, so se ušteli. Kljub pritiskom minister za delo Luka Mesec ni popustil. Vlada ni stopila korak nazaj, saj pri noveli ne more kar potegniti ročne zavore, je pa pristala na mehkejši prehod. Strožja pravila glede evidenc bodo v uporabi od ponedeljka, kot je bilo predvideno, a podjetja bodo imela tri mesece časa za pripombe in tudi inšpektorji v tem času ne bodo delili kazni, ampak - nasvete. Zakon bodo, če bo treba, v tem času popravili.

S tem je vlada priznala, da novost le ni povsem domišljena in taka ureditev ni izvedljiva v vseh okoliščinah. Na to so v zadnjem času opozarjala mnoga podjetja. Velika večinoma že imajo elektronsko vodenje delovnega časa, programe so kvečjemu ponekod morali nagraditi. Kar seveda stane. V večjih zagatah pa so se znašla manjša, še posebej tista, kjer delo večinoma poteka na terenu. Manjši gradbinec z zaposlenimi, razpršenimi na več gradbiščih, pač ne more sam hkrati biti povsod, ko delavci prihajajo in odhajajo, da bi ročno beležil ure in minute. Moral bo najti nekoga, ki bo opravljal to dodatno delo. In to stane.

“Največji zmagovalci v vsej zgodbi so podjetja, ki prodajajo opremo za elektronsko vodenje delovnega časa. Ne da bi se sami kaj trudili, so dobili dolgo vrsto kupcev.”

Minister Mesec razlaga, da želijo z zakonom preprečiti zlorabe, ko so delodajalci prirejali evidence zaposlenih; ti so delali več, niso pa dobili plačanih dodatnih ur. Prav zato bodo morali kršitelji delovni čas zdaj voditi elektronsko.

Druga podjetja lahko izbirajo med več možnostmi, a jasno je, da bo vodenje v vsakem primeru pomenilo več administrativnega dela in več stroškov. Vlada je tako zaradi posameznih izkoriščevalskih delodajalcev “kaznovala” celotno gospodarstvo. Je pa dobro, da bodo delodajalci, ki so doslej samo skomignili z rameni, če zaposleni, denimo v gostinstvu, ni mogel izkoristiti odmora za malico, čeprav je to želel, zdaj postavljeni pred dejstvo. Zdaj bodo evidence “spregovorile” in delodajalca prisilile, da bo za take primere našel zamenjavo.

Na koncu lahko ugotovimo vsaj dvoje. Elektronski naslov, ki ga napoveduje Mesec, bo spričo veliko odprtih vprašanj bržkone kmalu zasut s pripombami. Veliko dela bodo imeli tudi inšpektorji, ki bodo s prihodnjim letom nadzirali evidence. Kdove, če jim bo uspelo vse opraviti v osmih urah in ali bodo uspeli izrabiti odmor za malico ... Največji zmagovalci v vsej zgodbi pa so podjetja, ki prodajajo opremo za elektronsko vodenje delovnega časa po novih pravilih. Ne da bi se sami kaj trudili, so dobili dolgo vrsto kupcev.


Preberite še


Najbolj brano