Za drugačno smer v Sežani in Ilirski Bistrici

Nekaj odličnih sporočil so s svojimi volilnimi izbirami v prvem krogu lokalnih volitev poslali volilci v občinah na K/krasu in v Brkinih.

Že res, da je bilo teh volilcev zaskrbljujoče malo, so pa zato tisti, ki so prišli na volišče, dokazali, da očitno vedo, o čem in zakaj odločajo in da jim je mar. Upajmo, da bodo to, še odločneje, potrdili tudi v drugem krogu.

Že res, da je bilo volilcev zaskrbljujoče malo, so pa zato tisti, ki so prišli na volišče, dokazali, da očitno vedo, o čem in zakaj odločajo in da jim je mar.

Izstopa hud poraz sežanskega župana Davida Škabarja, ki se bo moral posloviti že po prvem mandatu in ki zagotovo sodi med največje poražence prvega kroga volitev v primorskih občinah. Kar sicer sploh ni presenečenje. Če ni rezultatov, pač ni novega mandata. Škabar je svoje volilce razočaral, saj sežanske občine, ki je, tudi v primerjavi z nekaterimi sosednjimi, glede na svoje potenciale preprosto preveč zaspala in zaostala, ni uspel popeljati naprej. Je pa sežansko presenečenje kamnoseški mojster Jernej Bortolato, ki se je prebil v drugi krog z Andrejem Silo, kar bržkone potrjuje, da ne štejejo toliko soočenja kot aktivna kampanja na terenu.

Da bi bilo treba dosedanji politiki reči “Dovolj je!”, so nakazali tudi ilirskobistriški volilci, tako s kar 45 odstotki, ki so jih že v prvem krogu namenili Gregorju Kovačiču, kot s temeljito prevetritvijo občinskega sveta, v katerem je največ izgubila prav lista župana Emila Rojca. Pa tudi z nadpovprečno volilno udeležbo. Pred drugim krogom, v katerem bo verjetno tesno, so tako vzbudili upanje, da morda tudi za njihovo občino prihajajo boljši časi, časi bolj spoštljivega dialoga in sodelovanja.

Prepričljivo so nagradili dva delovna in umirjena župana in županjo, v Komnu in Hrpeljah-Kozini. Protikandidata, ki sta imela sicer veliko za povedati, a nič (resnega) za pokazati, jima z odstotki nista prišla niti blizu.

Nekoliko presenetili pa so volilci divaško županjo, ki je podcenjevala potencial dveh mladih in zagnanih kandidatov, od katerih jo je eden, Robert De Lucia, ki je znal izkoristiti tudi socialna omrežja, v prvem krogu celo prehitel. To in zelo tesen izid nakazuje, da občani, od kogarkoli že bo izvoljen, pričakujejo več.

V Postojni in Pivki se ob vnaprej znanih novih-starih županih marsikomu ni zdelo smiselno oditi na volitve, kar je potrdilo, da na lokalnih volitvah šteje figura župana, šele nato občinski svet.

So pa tudi tukaj volilci vsaj posredno dali vedeti, da edina kandidata vendarle večinsko podpirajo, saj je bilo razmerje med veljavnimi in neveljavnimi glasovnicami (če slednje razumemo kot neke vrste nepodporo) dovolj jasno v prid prvim. Če ju ne bi, potem bi jima z glasovanjem zagotovo skušali bolj zagreniti delo v občinskem svetu oziroma okrepiti njuno aktualno opozicijo. A očitno v njej ne vidijo ravno najboljše alternative.


Preberite še


Najbolj brano