Vrnitev v (pod)povprečnost

Katastrofalne poplave so preusmerile pozornost z vsakdanjih oziroma sistemskih težav na stisko prizadetih posameznikov, po dveh mesecih pa se je ta tema - na nesrečo vlade, ki spet beleži padec podpore - počasi izpela. Javnost je spet zaskrbljena, ker se inflacija ne umirja in ker se bliža zima, ko družinske proračune precej obremeni še ogrevanje. Spet jo zanima, kaj bo z zdravstveno reformo, ponudbo stanovanj po dostopnih cenah, plačami v javnem sektorju, pretočnostjo cest in odtočnostjo vodotokov, če bo jeseni še kakšno deževje. Vlada bi morala biti spet tu, da bi mislila na vse, a se je njena “vrnitev” v vsakdanje življenje pokazala v vsej svoji (pod)povprečnosti.

Proračunski denar ministrstva za javno upravo je dobil inštitut ministričine bivše sodelavke, s provizijami, povezanimi z razpisom za sofinanciranje nevladnih organizacij, pa je služilo podjetje ministričine matere. Premierjevemu odzivu na vse to bi lahko rekli kar škandal. V isti sapi, ko je njegova vlada v proračunih predlagala zamrznitev socialnih transferjev in nekatera druga varčevanja pri državljanih in v gospodarstvu, je Robert Golob ministrico Sanjo Ajanović Hovnik branil z besedami, da živimo v srečni državi, če je službeno potovanje v tujino naš največji problem. Zaradi razdeljevanja javnega denarja ministrica ne misli sama odstopiti, premier pa je očitno (še) ne sili v to.

Saj ne, da so bili v prejšnji vladi moralni in etični standardi višji, a vsaj volitev niso dobili z obljubami o “drugačni politiki” in izboljšanju politične kulture.

Saj ne, da so bili v prejšnji vladi moralni in etični standardi višji, a vsaj volitev niso dobili z obljubami o “drugačni politiki” in izboljšanju politične kulture.

Napovedana interpelacija ministrice Sanje Ajanović Hovnik je najbolj logična reakcija na dogajanje, ki javnosti spet dokazuje, da so, ko pridejo na oblast, vsi isti. Če Golob meni, da je spreten, ker je preusmeril pozornost z drugih tem na ministričine stranpoti, toliko slabše, saj le krepi nezaupanje v politiko na splošno.

Ob indicih, da utegne v kratkem priti še do rekonstrukcije vlade, velja spomniti, da so tudi predsedniki vlad pred Golobom večkrat uporabili to pravico in se obdali z ljudmi, za katere so menili, da bodo z njimi bolje sodelovali. Novo ime kandidatke za ministrico za zdravje prihaja pričakovano te dni, saj se počasi izteka rok, do katerega je lahko premier začasno sam vodil zdravstveni resor.

Številne kadrovske teme, torej, in različni razlogi zanje. Vsem je skupno, da bi morale končno v ospredje postaviti reševanje vsakdanjih težav državljanov in skrbeti za blaginjo vseh. A velik del zaupanja volilcev, da bo Golobova ministrska garnitura to zmogla, je že izpuhtel.


Preberite še


Najbolj brano