Trgovci s človeškimi dušami

Naval tujcev, ki jim uradno rečemo nezakoniti migranti, v naše gozdove, vasi in kraje, prikazuje vso “mizerijo” današnje Evrope in celega sveta. Primorci ta pojav gledamo iz prve vrste, neposredno, včasih se v kakšno zgodbo še sami vpletemo, ostali to vidijo v medijih. In tega pojava se ti drugi zagotovo bolj bojijo, kot tisti domačini v na pol praznih vaseh, ki te ljudi srečujejo skoraj dnevno. Ampak to je že druga zgodba.

Ko se pustimo malo bolje podučiti o tem, zakaj prav zdaj takšen naval beguncev, zakaj se v naših azilnih domovih gnetejo tujci iz držav, za katere doslej še slišali nismo, pa spoznamo vso hinavščino in preračunljivost tako imenovanega svobodnega sveta, v katerem naj bi živeli ...

Da bi Evropa uredila razmere v krajih, od koder ti ljudje prihajajo, da bi se tudi preostali deli sveta razvili in napredovali ... To pa seveda ne! Tega se ne da. Pa se res ne?

Evropski funkcionarji obiskujejo begunska taborišča po Grčiji, Turčiji, Siriji, Jordaniji in drugod ter že mesece pred nami vedo, koliko tujcev se bliža našim mejam. In kaj ob tem počne evropska politična elita? Z vladarji teh dežel, torej s sebi enakimi, se hiti dogovarjati o tem, koliko denarja jim bodo primaknili, da bi vsaj ohranjali takšne razmere, kot so. Če se ne bi zgodila vojna v Ukrajini, bi se beloruskim oblastnikom še kako izplačali kordoni beguncev, ki so jih poslali na poljsko mejo. V isti luči je treba gledati ukinitev vizuma za nekatere afriške in azijske države v Srbiji. Vodilni v Srbiji so to potezo prej zagotovo temeljito preračunali.

In ko si o vsem tem belimo naše glave, pridemo do preprostega zaključka, da tudi begunski navali, tako kot druge krize, vključno s kakšno vojno tu pa tam, ne nastanejo po naključju. Prebivalstvo Evrope se stara, nataliteta pada, vsi (predvsem pa vladajoča elita) bi radi živeli lepše, bolje in lažje. Za kaj takega je treba proizvajati in prodajati več, za to pa v Evropi primanjkuje delovne sile.

In kaj je prikladnejšega za kopičenje bogastva od - z nizkimi plačami - zadovoljnih tujcev? Kaj je lepšega za kakšnega sleparskega gospodarja od množice migrantov, ki za enega belega in enega črnega poprimejo za vsako delo? In kaj primernejšega za širjenje strahu od skupine temnopoltih sredi evropskega mesta? Da bi Evropa uredila razmere v krajih, od koder ti ljudje prihajajo, da bi se tudi preostali deli sveta razvili in napredovali ... To pa seveda ne! Tega se ne da. Pa se res ne?

Primorci tako sedimo v prvi vrsti gledališča evropske (ali zahodne) pogoltnosti in hinavščine, ki mu dirigirajo trgovci s človeškimi dušami. Včasih so ti trgovci za svoje rabote potrebovali verige in ladje, danes jim še tega ni treba več.


Preberite še


Najbolj brano