Sočo razkosali na tri dele

Bliža se plovna sezona na Soči s pričetkom 15. marca, obiskovalce iz vsega sveta pa bega režim, ki bo s tremi različnimi odloki v občinah Bovec, Kobarid in Tolmin veljal to leto. Kličejo in sprašujejo, kako bo z nakupom plovnih dovolilnic, dobivajo pa precej nejasne odgovore. Upati je, da se zaradi tega, ker so tri občine zaradi prepočasnega usklajevanja in različnih interesov Sočo presekale na tri dele oziroma na tri odloke, ne bo zgodila prehuda zmeda. Ko gosta enkrat odvrneš, ga težko ponovno pridobiš.

Kako se bodo zainteresirani za plovbo po Soči znašli v treh odlokih, je odprto vprašanje. Na Bovškem bo vse po starem, za dnevno kajakaško karto bo treba plačati tri evre, športne agencije bodo za prevoze potnikov plačevale pavšale na rafte. Nekaj omejitev poskušajo uveljaviti predvsem zato, da bi omejili število športnih agencij od drugje. Občina Kobarid je prva prešla na povsem nov sistem plačevanja vstopno izstopnih mest po osebi, da bi zagotovili večjo transparentnost, koliko gostov športne agencije prepeljejo. Toda dnevno dovolilnico so kar precej zasolili na deset evrov, kar je za kajakaše tri krat več kot doslej, ta strošek bodo nase morale prevzeti tudi športne agencije za svoje goste. Tolminci so strpnejši s pet evri za dnevno dovolilnico, predvsem pa nimajo veliko opravka z rafting podjetji, ker je Soča na tolminskem odseku za gospodarsko trženje manj zanimiva. Po novem bodo Sočo tržili po istem principu kot na Kobariškem. Nižjo ceno za dnevno dovolilnico so določili z zavedanjem, da je njihov del Soče za plovbo manj atraktiven.

Turisti sprašujejo, kako bo z nakupom plovnih dovolilnic, dobivajo pa precej nejasne odgovore. Upati je, da se zaradi neusklajenosti občin ne bo zgodila prehuda zmeda na Soči.

Skratka, če bo turist s kajakom plul od Bovca do Tolmina, bo moral plačati tri evre na Bovškem, deset evrov na Kobariškem in pet evrov na Tolminskem. Za športne agencije bo zadeva precej nerodna, ker glavna plovna pot vodi prek meje s kobariško občino, od Čezsoče na Bovškem do Trnovega na Kobariškem. Kakorkoli obračamo, zdi se, da bodo bovške agencije morale za svoje turiste kupiti dovolilnice po deset evrov, da jih bodo na Trnovem lahko izkrcale.

Soča povezuje tri posoške občine, je skupni naravni in turistični paradni konj. Leta 2016 so s ponosom sprejele tri odloke o plovbi v enakem besedilu, ker pa so cene ostajale prenizke, je kobariška občina ukrepala z novim pristopom. Da bo usklajevanje med njimi nujno, se zavedajo. Iz Bovca prihajajo neuradne informacije, da bi morda bili pripravljeni slediti tolminskemu zgledu, ne pa visokim kobariškim cenam. Ker je Soča dragocena in plovba pomembna, bo dogovor nujen.


Preberite še


Najbolj brano