Slabe volje je samo Hojs

SDS praznuje. Upravičeno in, glede na profesionalno izpeljano kampanjo, tudi zasluženo. Toda na Trstenjakovi gotovo ždi vsaj ena nezadovoljna glava. To ni nihče drugi kot nekdanji notranji minister Aleš Hojs, ki je že med samo kampanjo poskrbel za nekaj notranjega trenja. Razumljivo je, da je Hojs, kot eden bolj vidnih članov stranke, pričakoval uvrstitev v Evropski parlament. A načrte mu je prekrižala politična novinka Zala Tomašič, ki ji je uvrstitev v poslanske klopi uspela na podlagi preferenčnih glasov (najbrž) mlajših volilcev SDS. Te je med premišljeno in do potankosti načrtovano volilno kampanjo nagovarjala predvsem na družbenih omrežjih, kjer je ob pomoči kolegic iz SDS-ovega podmladka mojstrsko izpilila svojo protimigrantsko in anti-LGBT retoriko. A ob strani ji je, kakopak, stala tudi družina z očetom Borisom Tomašičem na čelu. Slednjega smo Slovenci spoznali kot direktorja Nove24 TV in voditelja oddaje Kdo vam laže. Hojs je, kot vselej poln cinizma, že med kampanjo uperil prst v Novo24, češ da pretirano promovira mlajšo kandidatko. Požugal je tudi proti Pavlu Ruparju, ki je podprl Zalo Tomašič. Notranji razdori, ki smo jim bili doslej priča bolj ali manj na levem polu, so zdaj načeli tudi klopi SDS. Bo na tej točki tudi Janez Janša, v slogu Roberta Goloba, posegel po nogometni retoriki in kaznoval igralce, ki zabijajo avtogole? Zdaj, ko bo SDS v državnem zboru ostala brez Branka Grimsa, bo moral Janša ekstremiste, kot je novoizvoljeni evropski poslanec, poiskati drugje. Morda v Slovenski obrambni straži, ki te dni 'zighajla' po Ljubljani?

A tokratna volilna saga z SDS je bolj ali manj zaključena. Slabe volje je najbrž samo Hojs. Nekoliko bolj zanimiva je situacija pri krščanskih demokratih. Bruseljske klopi zapušča Ljudmila Novak, edina članica NSi, ki se je javno zoperstavila Janezu Janši in si tako pridobila spoštovanje tudi na levosredinskem polu. Morda gre tu za premišljen manever Nove Slovenije, po katerem bi Mateja Tonina - ki je že za časa epidemije izgubil vso kredibilnost - poslali v Bruselj, Ljudmila Novak pa bi v Sloveniji poskrbela za “make NSi great again”* kampanjo. To bi dodobra premešalo karte pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami. Z Ljudmilo Novak bi se NSi pomaknila proti sredini in odprla pot v potencialno koalicijo z Gibanjem Svoboda, Socialnimi demokrati in stranko Anžeta Logarja v nastajanju. Saj veste, Logarjeva stranka je kot album Tanje Žagar. Vemo, da bo, ne vemo pa še, kdaj.

Notranji razdori, ki smo jim bili doslej priča bolj ali manj na levem polu, so zdaj načeli tudi klopi SDS. Bo na tej točki tudi Janez Janša, v slogu Roberta Goloba, posegel po nogometni retoriki in kaznoval igralce, ki zabijajo avtogole?

Zanimiv je bil tudi naskok Slovenske ljudske stranke. Zasluge zanj si gotovo lasti nosilec liste Peter Gregorčič, ki je na zadnjih soočenjih milo rečeno blestel. Gregorčičeva politična pot je sicer dodobra zaznamovana s predsedovanjem programskemu svetu RTV, zaradi česar ga levi del volilnega telesa prezira. Si je pa v boju z obstoječo oblastjo očitno pridobil kar nekaj podpornikov. Dobil jih je toliko, da je celo ogrozil mandat Matjaža Nemca, pri katerem pa je odprtih še mnogo vprašanj. Med njimi gotovo prednjači naslednje: koliko ga mora stranka “usrati”, da bo ostala brez mandata?

* Naredimo NSi spet veliko


Preberite še


Najbolj brano