Še en premalo domišljen ukrep?

Vlada, soočena s še vedno razmeroma nizko precepljenostjo v kombinaciji s četrtim valom epidemije, je povlekla do neke mere pričakovano potezo. Necepljenim državljanom je sklenila otežiti življenje z zaostritvijo pogoja PCT za skoraj vsako opravilo. Prevzem pošiljke na pošti? PCT. Obisk bencinske črpalke? PCT. Banke? PCT. Pivo po rekreaciji? PCT. Ko smo že pri rekreaciji - kako je z njo? PCT. In tako v nedogled.

Vprašati se velja, ali bo tokratni poskus zvišati precepljenost prebivalstva uspešen. Doslejšnji niso bili. Trdi zagovorniki cepljenja bodo idejo sicer podprli, ampak oni so tako ali tako že cepljeni. Anticepilci se bodo izogibali še naprej, freigeisti bodo protestirali zaradi slabo zamaskirane prisile državnega aparata, cepilni dvomljivci bodo dvomili še naprej, številni pa bodo obseg svojega družabnega življenja zvedli na minimum in skušali preživeti. Gostinci bodo delali nekaj slabše, delodajalci bodo imeli stroške s testiranjem zaposlenih, vladno neuspešno spopadanje z vsemi valovi epidemije doslej bodo z zmanjšanjem prometa plačali trgovci, kulturniki in organizatorji prireditev, ponudniki turističnih storitev, taksisti ... Vsi bomo živeli slabše.

Utegne se izkazati, da v državnem aparatu nimamo dovolj nadzornikov, ki bi preverjali, ali vsi, ki bi ga morali, izpolnjujejo pogoj PCT.

V minulih dneh je bilo nekaj priložnosti preveriti, kako izpolnjevanje pogoja PCT upoštevajo v primorskih in ljubljanskih gostinskih lokalih. Niti v enem ni bilo govora o tem, da bi kdo zahteval dokazilo PCT. Niti vprašanja na to temo ni bilo, nazadnje danes popoldne v središču Kopra. Gostinci ne želijo tvegati in odganjati gostov, pred morebitnim novim zapiranjem želijo zaslužiti, kar se da. Že kmalu se utegne tudi izkazati, da v državnem aparatu nimamo dovolj nadzornikov, ki bi preverjali, ali vsi, ki bi ga morali, izpolnjujejo pogoj PCT, ponudniki storitev pa bodo raje tvegali kot odganjali goste. Kot počno nenazadnje že zdaj.

Predvsem pa je treba počakati kakšen dan. V minulih obdobjih smo se namreč navadili, da vlada zelo hitro spremeni uveljavljene predpise. Pred kratkim je tako eden od njih začel veljati, a so ga že istega dne začeli spreminjati in ga potem tudi spremenili. Pred letom in pol jim ne dovolj domišljenih rešitev najbrž ne bi nihče zameril, po vseh izkušnjah z epidemijo pa smemo upravičeno pričakovati malce več razmisleka, preden se neka stvar uveljavi.


Preberite še


Najbolj brano