Piran Halle Berry in Františka Čapa!

Ne pozabiti, da sem jaz že imel igralsko kariero! Igral sem v filmu Korak čez, ki so ga snemali v Kopru! Tako napol v šali družbo večkrat opomni prijatelj, ki mu je filmska izkušnja iz mladosti ostala dragocen spomin za vselej. Morda je celo zaznamovala njegovo ljubezen do filma.

Ko se te dni po Piranu podi hollywoodska tovarišija s Halle Berry in Markom Wahlbergom, a če držijo govorice, tudi z J. K. Simmonsom, prav tistim norim učiteljem iz fantastičnega Whiplash (Ritem norosti), se mnogi domačini in prišleki vsaj za nekaj ur spreminjajo v statiste. Ti pa bodo, domnevamo, še leta svoje izkušnje hranili med dragocenimi spomini in morda za filmsko umetnost navdušili še koga. Ali pa jim bo ostal le zanimiv poskus uvida v sanje, ki nam jih uspešno prodaja ameriška filmska industrija.

Ironično je naključje, da so se dnevi kulturne dediščine, ki bodo v nedeljo v Piranu posvečeni prav “piranskemu” filmu Naš avto, morali prilagoditi snemanju Netflixovega.

Nastajajoči film Our Man from Jersey ali Naš človek iz Jerseyja morda ne bo nič boljši, kot je “tržaški” Hitman's Wife's Bodyguard (Varuj mi ženo). V Trstu so ga pred nekaj leti snemali Salma Hayek, Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds in drugi odlični igralci v sila povprečnem akcijskem filmu. A Trst je že vrisan na zemljevid filmskih mest, česar se veseli seveda tudi gospodarstvo. Čeprav je vpliv na turizem vprašljiv, sploh kadar se v filmu mesto pojavi kot kulisa - Piran pa bo resnična lokacija v filmu! -, obstajajo tudi učinki drugačne sorte: zaposlitve v času snemanja, mreženje, tako gospodarsko kakor umetniško-filmsko, saj sodelujejo tudi slovenski filmski delavci … Nenazadnje nastaja nekakšna nesnovna kulturna dediščina, kakršne ima Piran v resnici že ničkoliko. Piran je že (bil) mesto filma, kot je pred leti z razstavo poudarila poznavalka Majda Širca.

Nekateri se še spomnijo filma Naš avto, v katerem nam Fratišek Čap, ki nad filmskim duhom Pirana bdi s tamkajšnjega pokopališča, iz spomina izkoplje osupljiv pogled na avtomobile, ki se vozijo ob morju do Bernardina. Ali Štigličevo Poletje v školjki, ko otroci iz Pirana v neverjetni minuti pritečejo na soline, pa Vojnovićev Piran Pirano …

Ironično je naključje, da so se dnevi kulturne dediščine, ki bodo v nedeljo v Piranu posvečeni prav “piranskemu” filmu Naš avto, morali prilagoditi in umakniti snemanju Netflixovega filma. A z veliko mero domišljije si kar predstavljamo J. K. Simmonsa kot gosta oddaje, v kateri očarano opeva naš biser. In se spominja fascinacije z zgodbo Františka Čapa, velikega umetnika, režiserja, geja, ki je na koncu pozabljen gojil kokoši. Res kot v filmu.


Preberite še


Najbolj brano