Lepa jesen obeta rekordno leto

Včeraj so v Novi Gorici na tradicionalnih Dnevih slovenskega turizma ugotavljali, k čemu vse lahko pripomore umetna inteligenca. Analitika, obdelava velikih količin podatkov, pomoč turistom pri odločitvah, optimiziranje procesov in še kaj so blagodejne plati digitalizacije zadnje generacije. Napredni uporabniki sodobnih tehnologij so lahko celo virtualni turisti, saj kibernetski pripomočki omogočajo tudi impulze, ki izkušnjo zelo približajo pravim doživetjem. Četudi so virtualna doživetja še tako močna izkušnja, pa takšni “turisti” ne morejo biti del turistične statistike. Vsaj za zdaj še ne.

Zaradi lepe jeseni se obeta rekordno turistično leto. Številke so ugodne, grenak priokus daje spoznanje, da je ponekod voda za kar nekaj časa odnesla poslovne priložnosti v turizmu. Državna turistična promocija kaže tukajšnji turizem v zloščeni podobi, morda celo v prelepi luči, a ga s tem obenem zavezuje in mu daje spodbudo za višji takt. Toda cokle razvoja ostajajo. Reorganizacija največjega slovenskega turističnega konglomerata je obtičala v strategijah, kadrovski primanjkljaj je velik, vse bolj opazen je tudi v manjših, družinsko vodenih obratih, zagona mladih za iskanje kariernih priložnosti v turističnih in gostinskih poklicih, če že nimajo doma gostilne, ni videti …

Vsakič znova je treba poudariti, da je naša država zamudila pri urejanju prometa in razumevanju pomena strateške lege na križišču transevropskih magistral.

Slovenska turistična statistika ne prešteje vseh turistov. Pet milijonov se jih je letos ustavilo pri nas, še veliko, veliko več jih je Slovenijo doživelo na manj prijeten način. Ure in ure so se v prometnih zastojih cijazili na poti proti njihovim turističnim ciljem v sosednjih državah. Zato je vsakič znova treba poudariti, da je naša država zamudila pri urejanju prometa in razumevanju pomena strateške lege na križišču pomembnih transevropskih magistral. In nič ni videti, da bi lahko bilo kmalu bolje. Nasprotno, upravičeno je pričakovati še več prometa in daljše zastoje.

Trajnostna mobilnost zato pri nas zveni kot hec. Ne le zaradi tisočev stoječih vozil na cestah v poletnih (in drugih) mesecih, tudi zato, ker je veliko slovenskih krajev brez lastnega prevoza nedostopnih. V turistično razvitih Brdih je poleti prijazni gostitelj goste, ki so nekako prišli k njim, sam vozil okoli, ker sicer ne bi nič videli …

Turizem ima v Sloveniji številne podobe. Veliko je vedrih, z osredotočenimi in prijaznimi ljudmi, veliko je majavih in neprepričljivih, nekatere so iz še iz nekih drugih časov. Škoda, da pomanjkljivosti, v znatni meri sistemske, pogosto mečejo preveliko senco na svetle plati in dušijo razvojne potenciale ter energijo, kakršno so v minulih dneh izkazovali na slovenskem turističnem vrhu v Novi Gorici.


Preberite še


Najbolj brano