Kolesarski romarji na Svetih Višarjah

Kolesarska karavana dirke po Italiji letos ne bo zapeljala na naše ceste, a se bo 106. Giro znova zgodil povsem blizu nas. Še več, posamična vožnja na čas od Trbiža do Svetih Višarij bo na eni od treh največjih etapnih dirk v soboto okronala šampiona, ki bo dan kasneje po ulicah Rima paradiral z rožnato majico vodilnega. Romarska pot slovenskih privržencev je že lep čas začrtana, kolesarje pa prav na peklensko strmem vzponu čaka križev pot. Nekateri ga bodo podoživljali že danes in jutri, ko se bodo soočili z znamenitimi dolomitskimi vzponi, kjer so se kovale junaške zmage, a tudi epski porazi.

Slovenski navijači imajo v zadnjih letih privilegij, da lahko uživajo, trpijo in trepetajo za usode svojih asov, ki se potegujejo za zmage na največjih dirkah. Ni ga kolesarja, ki bi pri nas sprožil močnejša in raznovrstnejša čustva, kot je s svojimi vzponi in padci Primož Roglič. Tako je tudi na letošnji dirki po Italiji, kjer so kolesarji prevozili že 17 etap od skupno 21. Zdi pa se, kot bi se Giro dejansko šele začel. Prihajajo ure resnice. Zadnja bo prav v soboto z gorskim kronometrom na Svete Višarje.

Romarska pot slovenskih privržencev je že lep čas začrtana, kolesarje pa prav na peklensko strmem vzponu čaka križev pot. Nekateri ga bodo podoživljali že danes in jutri.

Na cilj predzadnje etape, 1766 metrov visoko, vodi ozka in na več predelih previsna cesta, ki so jo do znanega romarskega kraja blizu tromeje z Italijo in Avstrijo utrli za potrebe Gira. Ni veliko manjkalo, pa bi rožnata dirka še tretjič zapored obiskala Slovenijo in Primorsko, kjer sta zadnji gostovanji pustili močan pečat. Televizija v primeru kolesarstva dejansko odpira okno v svet. Giro je naokrog ponesel sliko Goriških brd in Posočja.

Kolesarji oziroma kolesarski privrženci so tudi popotniki, ki radi odkrivajo nove kraje in povezave. Po dirki se na prizorišču zadržijo in nato tudi vračajo. V tem primeru bo že držalo, da je pot pomembnejša od cilja, (napeto) pričakovanje pa je več vredno od hipnega utrinka mimobežne kolesarske karavane. Giro je vsekakor dogodek, ki presega športne okvire. Z več kot stoletno tradicijo ima v zavesti naših zahodnih sosedov veliko simbolno vlogo, ki jo ohranja skozi čas, ne glede na uspehe italijanskih kolesarjev.

Razsežnosti Gira vse bolj spoznavamo tudi pri nas. Tour, ki se bo prihodnje leto začel v Italiji, je seveda (naj)večji, a težko je verjeti, da bo kljub izjemnim dosežkom ta čas prvega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja francoska pentlja kdaj zavila tudi k nam. Lahko pa se upravičeno nadejamo, da bo v kratkem to storil Giro. Sicer pa se velja z radostjo ozreti tudi na bližnjo dirko po Sloveniji, ki praznuje okrogli jubilej, 30 let. Večkrat smo se že prepričali, da je domače najboljše, čez tri tedne pa bo v ponudbi tudi precej okusov Primorske.


Preberite še


Najbolj brano