Kar naj stavkajo, če si drznejo!

Tako večina ljudi komentira Fidesovo grožnjo s stavko. Fides zahteva vsaj 25-odstotno zvišanje plač in zavrača širokogrudno vladno ponudbo za 20-odsotno povišanje takoj in končne rešitve aprila, vključno z vzpostavitvijo stebra zdravniških plač v javnem plačnem sistemu in prebitim plačnim stropom. Take ponudbe doslej Fidesu in zdravnikom ni ponudila še nobena vlada doslej in je enaka, kot so Fidesove oktobrske zahteve!

Ali bodo zdravniki kmalu stavkali, bo znano prihodnji teden, po opravljeni anketi Fidesa in po razmisleku zdravnikov, ki jim je te dni minister poslal prijazno pismo z razlago. Je pa grožnja s stavko razbesnela najširšo javnost. Na družbenih omrežjih ljudje Fidesu, Praktikumu in zdravništvu sporočajo, naj obrzdajo pogoltnost, naj delajo in naj se zavedajo, da so šli prek meja dobrega okusa in zdrave pameti! Ljudje enačijo zdravništvo s Fidesom, ugled obojih pa je zdaj na najnižji ravni. Fides postaja sinonim za nemoralno pohlepnost, neetično sebičnost in ne skriva namere zrušiti zdravstvenega ministra ter levo vlado. Ljudje vedo, da Fidesu ta vlada ne ustreza, saj začenja odločno reformo zdravstva s čiščenjem anomalij. Gre za vse vrste bonitet, ki celo pripomorejo k anomalijam in so posledica izpolnjevanja zahtev s stavkami in groženj z njimi. Med bonitetami je tudi ta, da višje kot je nekdo na plačni lestvici, manj lahko dela v službi in več honorarno drugje. Ve se tudi, kdo stoji Fidesu ob strani in ga podpihuje. Prav zato je bil doslej Fides vedno tiho, ko je bila na oblasti desnica. Ta naveza ostaja tudi zdaj.

Fides postaja sinonim za nemoralno pohlepnost, neetično sebičnost in ne skriva namere zrušiti zdravstvenega ministra ter levo vlado. Ve se tudi, da mu stoji ob strani desnica in ga podpihuje.

Je pa hitro planilo na dan dvoje - podatek, da je minister Bešič Loredan v telefonskem pogovoru pogajalcu Fidesa Zemljiču grozil. Ta ga je snemal in pogovor objavil. Na teh grožnjah temelji tudi prijava vladi. Mimogrede: snemanje brez privolitve je nelegalno, nedopustno in zavržno, enako kot grožnje, ki si jih minister ne sme dovoliti. Drugi podatek je objavil minister: že oktobra mu je na pogajanjih predsednik Fidesa Kuštrin sugeriral, da bi se zmenili pod mizo, kot so se vsa leta doslej! Zavržno in nedopustno!

Prozoren je zdaj Fidesov izgovor o preverjanju mnenja članov z anketo, saj se ve, da že leta mnogi zdravniki stavko zavračajo, ker ta delo zelo okrne in morajo vse nato nadoknaditi. Ker so vrste bolnih vse daljše, bolnikov in dela vse več, zavest večine pa še vedno visoka, nočejo stavkati. Zavedajo se tudi, da jim je javno mnenje vse manj naklonjeno in ljudje besnijo, ker so mnogi še kar nedostopni in zaklenjeni v ambulante. Pa tudi, da nekateri zdaj delajo manj, kot so pred epidemijo. In odhajajo.


Preberite še


Najbolj brano