Čoln gre spet mirno proti reformam

Veliko se je včeraj pričakovalo od vrha koalicije na Brdu pri Kranju: zdravstvo razpada, javni sektor postaja vreča brez dna, šolstvo, ki mu manjka učiteljev, bo čez pet let tam, kjer je danes zdravstvo, stanovanja postajajo že za srednji razred nedosegljiv luksuz ... Kar se je izcimilo, je bilo jasen pokazatelj, kje sploh smo: vsak posamični problem bi potreboval resno analizo in šesturni vrh - začenši s problemom zaupanja.

Glavno sporočilo včerajšnjega vrha ni toliko vezano na zdravstvo, čigar razpadanje se ni začelo niti s to, niti s prejšnjo, niti s predprejšnjo vlado, ampak na to, da so koalicijske partnerice nekako strnile vrste. Po dneh, ko se je nakopičilo kar nekaj nezaupanja in trenj, je vrh prinesel pomiritev.

Slišali smo torej, da za NSi na tem čolnu (še) ni prostora.

Pred dnevi izrečena napoved Roberta Goloba, da bo koalicijski vrh dal odgovor, ali so “v tem čolnu vsi skupaj” in da bo ministrom in poslancem v podpis ponudil reformni aneks, v javnosti ni mogla ustvariti drugačnega vtisa, kot je ta, da gre za nezaupanje do partnerjev.

Seveda sta bili Levica in SD ob takšnih besedah zadržani in nezadovoljni. Premier je od njiju pričakoval ad hoc podpis bianco menice. Včeraj sta bili uslišani in sodeč po izjavah njunih predstavnikov tudi zadovoljni. Obe partnerici sta pridobili čas, da vsebino aneksa presodi tudi njuno članstvo, dogovorili pa so se tudi, da bo nad pripravo reform bdela delovna skupina v državnem zboru.

Akterji so zelo podobni oziroma do neke mere isti, kot v Šarčevi vladi, razmerja moči pa v tem mandatu vendarle zelo drugačna. Gibanje Svoboda za vladanje dejansko potrebuje zgolj eno od koalicijskih strank, SD in/ali Levico. To manjšima vladnima partnericama ne dopušča, da bi postavljali kakšna radikalna, izključujoča stališča ali ultimate, dopušča pa stalna ugibanja in namigovanja, da sta obrobni in da bi eno od njiju - ali pa kar obe - Gibanje Svoboda lahko zamenjalo in namesto nje/njiju v koalicijo pritegnilo NSi, kjer radi javno povedo, da so pri volji za tovrstno sodelovanje.

NSi je prav včeraj predstavila svoje videnje rešitev za zdravstveni sistem. Gre za že znano stališče, da bi moral denar v zdravstvu slediti pacientu, ki bi si lahko sam izbral, ali bo storitev opravil v javnem ali zasebnem zdravstvu ali pri koncesionarju. Golob se je na te in druge predloge, ki jih je predstavila NSi, odzval z besedami, da težav ne bodo reševali z gasilskimi ukrepi, ampak sistemsko s somišljeniki, ki delijo iste vrednote in želijo ohraniti javno zdravstvo. Slišali smo torej, da za NSi na tem čolnu (še) ni prostora.


Preberite še


Najbolj brano