Čakajo nas drugi krogi

Zaradi inflacije glasovanj in predvolilnih soočenj so bili županski kandidati kar nekoliko v senci dogajanja na državni ravni, a so v zadnjem tednu v dobršni meri nadoknadili zamujeno. Vendar je tudi v pregovorno razvpiti koprski občini kampanja minila brez incidentov, a še vedno je bila bolj razburkana kot v ostalih primorskih občinah. Seveda, saj gre za najpomembnejšo občino zahodno od Ljubljane, ki ima tudi najtežji proračun. In prav rekordno visok proračun, ki kaže, da je bilo tudi za ljudi in kraje narejenega več kot v prejšnjih mandatih, je eden od argumentov, s katerim se kiti aktualni župan. Ob tem pa je še zmanjšal občinske dolgove.

A morda še bolj kot nove delovne zmage v obliki prizidkov, streh, kanalizacijskih vodov in podobnega je uspeh Aleša Bržana, da je prekinil s škodljivimi praksami svojega predhodnika. Napeto ozračje, ki je mesto in njegove prebivalce dušilo pod prejšnjo oblastjo, je razelektril, tako da je življenje v Kopru postalo bolj sproščeno kot pred štirimi leti. Pri nekaterih odločitvah je poskušal biti celo preveč všečen različnim posameznikom in skupinam, zagotovo pa so Koprčani dobili občutek, da ponovno upravljajo in odločajo o svoji občini in njenem razvoju.

Življenje v Kopru je postalo bolj sproščeno kot pred štirimi leti in Koprčani so dobili občutek, da ponovno odločajo o svoji občini.

Žal na voliščih ne bo moč izkazati podpore Patriku Greblu in listi Zavedno Koper. S svojim programom in intelektualnim jedrom bi lahko poživila razvojne vizije, a po drugi strani je diletantska napaka v procesu kandidiranja, zaradi katere so bili izločeni iz volilne tekme, zasejala dvom o njihovih političnih in upravljalskih sposobnostih. Te ljudi, ki so se zbrali na omenjeni listi, Koper potrebuje, in škoda bi bila, če bi vrgli puško v koruzo.

Tako bo največji Bržanov konkurent Boris Popovič, ki pa je ostal brez najbližjih sodelavcev, z bolečima porazoma na referendumu o Toncityju in na parlamentarnih volitvah pa si je še otežil delo. V zadnjih mesecih je sicer pospešil svojo predvolilno kampanjo, pred tem pa je bil v občinskem svetu zelo medel. Vprašanje je tudi, če njegovi nastopi v slogu “vsi ste zanič, jaz sem najboljši” prepričajo še koga razen njegovih občudovalcev. A ker so tudi ostali kandidati pokazali svoje kvalitete, pa tudi strankarsko podporo, bo Bržan morda moral v drugi krog. A tudi če bo zmagal v prvem, to ne bo presenečenje.

Veliko presenečenje pa bo, če bomo v nedeljo dobili župana v kateri od ostalih treh istrskih občinah. Temu je še najbližje Gregor Strmčnik, medtem ko je v Izoli in v Piranu politični prostor tako razdrobljen, da so vsakršne napovedi nehvaležne. Predvsem v Piranu, kjer se mešajo različni interesi, je položaj zelo nejasen, tako da bo za uvrstitev v drugi krog morda zadostovalo že 15 odstotkov glasov. Nato pa se karte tako ali tako mešajo na novo.


Preberite še


Najbolj brano