Nikoli več ne bom volil Janeza Janše

Ko se bodo virusne razmere unesle in če bomo dotlej preživeli skupaj s to vlado, bom na protestih morda res vihtel transparent z najizzivalnejšim napisom, ki se ga zmorem domisliti: Nikoli več ne bom volil Janeza Janše.

Zainteresirano javnost bom sicer težko prepričal, da sem ga včasih volil, na laž me postavljajo že lastni stari članki - a vseeno lahko poskusim. Lahko na primer povem, kar je živa resnica: s Kučanom nikoli nisem govoril, samo enkrat sva skupaj tekla čez prehod za pešce in na pločnik skočila, še preden se je na semaforju prižgala rdeča. S Šarcem sem bil nekoč med svati na poroki, bil je še kamniški župan, vendar nisva spregovorila niti besedice. Z Janšo pa sem tekel in govoril: pred petnajstimi leti sem se na uredništvu javil za pokrivanje 110-letnice Aljaževega stolpa. Na Kredarici sem premierja, potem ko je oboževalcem razdelil avtograme, pobaral za izjavo. Mudilo se mu je proti vrhu, pa sva nekaj minut tekla skupaj, jaz z vprašanji, on z odgovori. Obstajajo dokazi na najvišji ravni, z vrha Triglava. Vodušek bi moral poiskati tiste posnetke, pa tudi v Mladini so objavili fotografijo.

Sodu so dno izbili tviti, ni jim videti konca in vsak je slabši od prejšnjega. Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, lahko pa smo prvi, si je morda rekel premier, preden je skočil v prazen bazen.

Evo, zdaj pa sem med tistimi, ki bi jih moralo biti po zakonitostih zdrave pameti vse več. Naposled smo spregledali. Sodu so dno izbili tviti, ni jim videti konca in vsak je slabši od prejšnjega. Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, lahko pa smo prvi, si je morda rekel premier, preden je skočil v prazen bazen. Velja poudariti: žaljenje enega od kandidatov na volitvah - za povrh v tuji državi - in prezgodnja čestitka drugemu bi bila nesprejemljiva tudi v primeru Trumpove zmage. Kdor je prepričan, da bi bil Janša največji car, če bi se njegova napoved volilnega izida v ZDA izkazala za pravilno, se moti: politika ne sodi med igre na srečo.

A nekateri bodo očitno do bridkega konca slepo verjeli, kar nabija Nova 24. Da se razumemo: to je čisto simpatična televizija, prepolna je noro dobrega, odštekanega razvedrilnega programa. Ko ga dojameš, se počutiš, kakor bi gledal Monty Pythone na ecstasyju ali TV Poper na speedu. Tudi slogan “prvi v službi resnice” je dobra fora.

Te dni kričijo o domačem nasilju in obenem navijajo za zahajajočega ameriškega predsednika, obdanega z do zob oboroženimi nestrpneži, ki jih je Trump pred volitvami potrepljal: stojte ob strani in bodite pripravljeni. Ko smo že pri nasilju - ali Hojsu, ki krivdo za vse več napetosti vali na protestnike in medije, lahko kdo pred kamero zabrusi: ne, nespoštovani minister, nemir v našo družbo vnašate vi, ki ste že pred več kot štirimi meseci nepreklicno odstopili, pa ste še kar tu, in kakor bi že to ne bilo dovolj, si drznete še moralizirati in drugim soliti pamet!

Ali strastni navijači opazijo, da je Janša po ameriških volitvah že med preštevanjem glasovnic čestital napačnemu, kot prezgodnje pa obtožil čestitke, ki jih je dejanski zmagovalec začel prejemati po štirih dneh? Ali opazijo, da Janša medijem neutemeljeno pripisuje krivdo za širjenje virusa in obenem podpira svetovnega koronaignoranta? Ali opazijo, da je bil med prvim valom epidemije za vse kriv prejšnji premier, ob drugem valu pa je, zanimivo, najbolj nedolžen baje prav aktualni? Ali opazijo, da njihov večni izvoljenec opeva demokracijo in obenem razkopava njene temelje? Te dni demokratični svet čestita zmagovalcu ameriških volitev, pišejo mu celo tisti, ki niso navijali zanj, izjema ni niti Orban. Slovenijo pa je premier osmešil pred svetom (ma kak Borat!) in jo spravil v zelo neroden položaj. Potisnil nas je v tabor z Rusijo, Kitajsko, Brazilijo, kjer demokracija, no ja, ni baš v razcvetu. Ali si njegovi navijači vsaj na samem, v mraku, zamrmrajo, da nekaj ne štima, da tu nekaj ni v redu? Ali pa imamo opravka z nedoumljivo vero, kjer razum pogrne na polni črti?

Koalicijski partnerji so se le oglasili, dajmo verjeti, da se bo ojunačil tudi predsednik republike in še kdo ... Sicer utegne med ruševinami naše države ostati samo kup katastrofalnih tvitov in en preplonkan govor. Kakor bi dodal pesnik: in nihče več ne bo vedel, za čim je jokala lepa Vida.


Preberite še


Najbolj brano