Zverinice od Rezije do stripa

Oranžna prevladuje tudi na novi razstavi v še zadnji oranžni regiji pri nas: v koprski galeriji Meduza je do 27. novembra na ogled Deveta briga. Obalne galerije Piran v sodelovanju s Stripburgerjem - Forumom gostijo Davida Krančana, enega naših najprodornejših striparjev in ilustratorjev.

David Krančan ob knjižnem molju iz Poti knjige
David Krančan ob knjižnem molju iz Poti knjige  

KOPER >V koprski galeriji Meduza se v okviru festivala stripa Tinta s samostojno razstavo vsako jesen predstavi izbrani Stripburgerjev avtor: predlani se je Marko Kociper z razstavo Jazbec in tretji svet, lani s je Tretjim tiromAndrej Štular, zdaj pa cikel z Deveto brigo v manj prijaznih časihzaokroža David Krančan.

Petkovo javno odprtje je kajpada odpadlo, je pa avtor občinstvo nagovoril po spletu in ga popeljal po razstavi.

Junaki, ki jih je Milko Matičetov zbral v Reziji, so dobili novo podobo in obiskali tudi Koper.

Dovršeno in duhovito

Leta 1984 v Ljubljani rojeni Krančan je diplomiral iz stripa pri prof. Milanu Eriču na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Po enoletnem študijskem izpopolnjevanju v Pragi se je leta 2009 vrnil v Slovenijo. Dolgoletni član uredništva revije Stripburger se stripu posveča tako v teoriji kot praksi. Obvlada različne sloge, ki jih prilagaja vsebini oziroma ciljnemu občinstvu. Njegovo delo, naj gre za klasičen strip ali za ilustracijo, zaznamujejo “izredno dovršena risba in vznemirljiva dramaturgija, predvsem pa domišljena in živahna likovna imaginacija”, so zapisali v vabilu. Dodajmo: je tudi igriv in duhovit, kar lepo dokazuje razstava v Kopru.

Glavnina je posvečena risbam iz dveh nagrajenih stripovskih albumov, izdanih pri Stripburgerju in povezanih z izjemnim delom, ki ga je opravil etnolog in filolog Milko Matičetov (1919-2014), zbiralec ljudskega gradiva. Ko so se pri Stripburgerju odločili za niz otroških stripov, so Krančana očarale Zverinice iz Rezije: iz njih je leta 2014 zrasla Grdina (2014), leto zatem pa še Pijani zajec (2015). “Ta me je pa v knjigi Milka Matičetovega totalno očaral!” pravi Krančan. Ali sme zgodbo upodobiti, je vprašal avtorjevo hčer, obiskal pa je tudi Rezijo in Dorino Čúnkino, ki je etnologu povedala zgodbo.

Miška je zaspala ob steklenici.

Grdina je na razstavi upodobljena tudi kot sestavljanka, “puzzle”, na voljo obiskovalcem, zajec pa v kipu, ki sta ga naredila Marko A. Kovačič in Rok Mohar.

Krančan je duhovito uporabil dodane predmete in detajle v galeriji, denimo razpoko na steni, ob katero je naslikal miško, ki ji je nerodno, ker je poškodovala zid; ob njej je kladivo, čisto pravo. Kakor je prava steklenica malvazije, ob katero je prislonjena speča miš. Za vogalom Grdina in dve ptici pomagajo postavljati razstavo, lisica s krpo v roki sega po čistilu, miška se z metrom trudi izmeriti, ali je vse prav postavljeno ...

Na ogled je še nekaj starejših grafik, Krančan pa predstavlja tudi nov strip Mala Mara, ki ga ustvarja s scenaristom Jurijem Bobićem in ki izhaja v tržaški reviji Galeb. Z Žigo X Gombačem sodeluje pri projektu Pot knjige, v katerem na povabilo Javne agencije za knjigo s knjižnim moljem v glavni vlogi mladim predstavljata, kako knjiga pride od avtorja do bralca.


Najbolj brano