Za poezijo, ki jo pišejo ženske

Letošnja dobitnica nagrade mira je pesnica in esejistka Barbara Korun. Z delovanjem v živo in s spremnimi besedili že leta senzibilizira slovenske bralke za vzpostavitev spolno občutljivega odnosa do sedanjosti in obenem neguje ponovno branje preteklosti ter spodbuja izgrajevanja genealogije ženske pesniške pisave na Slovenskem in po svetu.

Barbara Korun Foto: STA
Barbara Korun Foto: STA

LJUBLJANA > Komisija, ki jo sestavljajo predsednica Petra Koršič ter člani Igor Divjak, Vesna Mikolič, Tatjana Pregl Kobe in Neda Rusjan Bric, je odločitev o nagradi Barbari Korun sprejela soglasno, so sporočili po sobotni slovesnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Barbara Korun (1963) je diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti ter učila na gimnazijah. Nekaj let je delala v gledališčih, tudi novogoriškem, zdaj pa ima status samozaposlene književnice. Od izida prvenca Ostrina miline (1999) se ukvarja z vodenjem literarnih dogodkov, bila je članica uredniškega odbora Nove revije in Apokalipse in članica PEN-a, trenutno je aktivna v Društvu slovenskih pisateljev. Za četrto zbirko Pridem takoj (2011) je dobila Veronikino nagrado in zlato ptico. Je feministka in promotorka poezije, ki jo pišejo ženske, ter prostovoljka v azilnih centrih. Organizira mesečna srečanja ob branju poezije slovenskih pesnic Pesnice za pesnice. Njeno delo je bilo objavljeno v 14 samostojnih knjižnih prevodih in v preko 70 antologijah v več kot 20 jezikih. Je dobitnica italijanskih mednarodnih nagrad Leandro Polverini in Regina Coppola. Šesto zbirko Vmes je izdala leta 2016 in bila nominirana za Veronikino nagrado. Za miro, ki jo podeljuje ženski odbor slovenskega PEN-a, so bile letos nominirane še Nada Marija Grošelj, Jerneja Jezernik, Bogomila Kravos, Ana Roš, Đurđa Stroglavec, Renata Zamida in Alenka Zor Simoniti. AG, STA


Najbolj brano