Za hip razstavili Van Gogha, vrnjenega v vrečki

V minulem tednu so prvič po vrnitvi prikazali dragoceno sliko Vincenta van Gogha, ki so jo ukradli iz muzeja blizu Amsterdama in nato vrnili nizozemskemu preiskovalcu v vrečki Ikea.

 Foto: Robin van Lonkhuijsen/Profimedia
Foto: Robin van Lonkhuijsen/Profimedia

ROTTERDAM > Olje na platnu iz leta 1884, vredno do šest milijonov evrov, so razkrili medijem v Rotterdamu, pri tem so bile vidne tudi poškodbe, ki so nastale ob kraji. Predstavitev slike Spomladanski vrt župnije v Nuenenu je pritegnila zanimanje medijev. Sliko so v minulem tednu prikazali le medijem, javnost pa si jo bo lahko ogledala od 29. marca v muzeju Groningen na severu Nizozemske.

Na dnu platna je vidna globoka bela praska. Restavrator Marjan de Visser je ocenil, da je poškodba huda, ker gre skozi vse plasti - lak, barvne plasti ter nato v osnovno, belo plast. Kot je povedal, zdaj temeljito preiskuje sliko, uporabljene materiale in pretekla restavratorska dela. S slike je že odstranil umazanijo in nekaj laka kot pripravo na samo restavriranje. Umetnino so ukradli marca 2020 v času karantene zaradi covida-19 iz muzeja Singer Laren blizu Amsterdama, kjer je bilo izposojeno iz muzeja Groninger. Tri leta in pol ni bilo znano, kje se nahaja, dokler se ni senzacionalno pojavila na posesti nizozemskega preiskovalca Arthurja Branda, ki so ga poimenovali “Indiana Jones v svetu umetnosti”. Moški, čigar identiteto zaradi varnosti niso razkrili, mu je sliko vrnil v modri vrečki iz Ikee, zavito v mehurčasto folijo in blazino.


Najbolj brano