“Vsi smo Tezej v labirintu”

Druga predstava SNG Nova Gorica v tej sezoni prinaša doživetje peterice profesionalnih plesalcev. Po zamisli in koreografiji, za katero sta poskrbela Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia, bosta v ospredju predstave Labirint vprašanji, ali je današnji svet morda načrtno ustvarjen labirint ali pa le kaos.

Peterica profesionalnih plesalcev z različnih koncev Evrope bo na odru oživila simboliko  labirinta.

 Foto: Urška Boljkovac
Peterica profesionalnih plesalcev z različnih koncev Evrope bo na odru oživila simboliko labirinta.  Foto: Urška Boljkovac

NOVA GORICA > V plesni predstavi Labirint, ki sta jo s tremi tujimi plesalci na oder postavila koreografa Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, se bo antična zgodba o Tezeju zlila z aktualnimi vprašanji današnjega sveta.

“Upodobili bomo zapleten gibalni labirint, v katerem se bomo izgubili, obenem pa se bomo spraševali, ali je današnji svet načrtno ustvarjen labirint ali pa morda le kaos, za katerega ni načrta,” je izbor motiva za pojasnil Michal Rynia.

Stari simbol labirinta je še zmeraj aktualen

Uprizoritev mednarodne plesne zasedbe se poglablja v simbol labirinta, ki je znan že iz grške mitologije. Labirint je lahko življenjska pot, polna ovir in odločitev. “Ugotavljamo, da Minotavri v labirintih ne obstajajo, obstajajo pa naše vsakdanje pošasti, s katerimi se soočamo in s katerimi se moramo boriti. To so dvomi, strahovi, skrbi, obžalovanja in negotovosti. Učimo se jim zoperstaviti s svojimi najmočnejšimi orožji, kot so inteligenca, spomin, volja, srce,” ga dopolni Nastja Bremec Rynia. Vsakič ko že mislijo, da so našli izhod iz labirinta, se jim pred oči postavijo nove ovire. “Ujeti smo med srhljive stene in ne vidimo izhoda. Vsi smo v labirintu, vsi smo Tezej,” še doda Michal.

Ob koreografih, ki med drugim v Novi Gorici v svoji plesni šoli za sodobni ples M&N Dance Company že devet let kalita mlade plesalce različnih generacij, v Labirintu zaplešejo še Britanec John O'Gara, Italijan Riccardo Pastore in Madžar Tamas Tuza, ki pa že nekaj let živi v Ajdovščini.

Labirint z unikatnim plesnim slogom

Mladi profesionalni plesalci so se junija udeležili avdicije za predstavo. Avtorja sta tokrat iskala moške, pri izboru pa so šteli tehnična dovršenost gibov, karizma ter možnost prilagajanja njunemu stilu. Na avdicijo se je prijavilo 150 plesalcev. V juliju so z izbrano trojico za dva tedna že zavihali rokave, nadaljevali pa ves september. “Plesni slog, ki sta ga razvila Nastja in Michal, je poseben, unikaten, zato je bila izkušnja delati z njimi še toliko bolj vznemirljiva,” je povedal John O'Gara, mnenju pa sta se pridružila še preostala plesalca.

Pod produkcijo plesne predstave Labirint se podpisujeta Umetniško društvo M&N DC ter Zavod MN Produkcija, uprizoritev pa je nastala v sodelovanju s SNG Nova Gorica in ob podpori ministrstva za kulturo.

Avtor videa je Srb Goran Balaban. “Vesel sem priložnosti, da lahko delam v tako lepem gledališču s tako mlado in aktivno zasedbo,” ni skrival navdušenja. Avtor glasbe je Francoz Diaphane, ki je sodeloval že pri dveh prejšnjih plesnih predstavah zakoncev Rynia.

Po drevišnji premieri, ki bo ob 20. uri, ponovitvi Labirinta sledita še v nedeljo ob 17. uri in v torek ob 20. uri na velikem odru SNG Nova Gorica.


Najbolj brano