Vilenica nas znova povezuje

Včeraj se je z nizom prireditev v Ljubljani, Hrastniku in Kopru pričel 36. mednarodni literarni festival Vilenica. Še posebej slovesno je bilo v atriju Regionalnega centra RTV Koper Capodistria, kjer je gostoval slovenski avtor v središču Milan Dekleva.

Z Milanom Deklevo, slovenskim avtorjem v središču Vilenice, se je 
sinoči v Kopru pogovarjala Irena Urbič. Foto: Andraž Gombač
Z Milanom Deklevo, slovenskim avtorjem v središču Vilenice, se je sinoči v Kopru pogovarjala Irena Urbič. Foto: Andraž Gombač

KOPER > “Na primorske korenine sem ponosen, vedno se rad vračam v Trst, Istro, na Goriško ...” je sinoči v pogovoru z Ireno Urbič dejal Milan Dekleva, pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec, pianist, novinar, športnik in še kaj, letos tudi slovenski avtor v središču festivala Vilenica. “Kdor je bral Claudia Magrisa, njegov fantastični roman Donava, ve, kako pomembna je Vilenica, kako pomembno je združevanje v srednji Evropi. Ta ni - kot je nekoč dejal Peter Handke - samo meteorološki pojem, ampak je presneto posebna zgodba, ki je našla izredne rešitve v literaturi in nas obogatila s takimi glasovi, da ... Če bi imel klobuk kot Joyce, bi ga takoj snel,” je še dodal. Zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa bodo več dogodkov izpeljali samo na spletu, nekatere pa vendarle tudi v živo. Primorska bo zlasti sobota: ob 13. uri bodo na literarnem branju v amfiteatru Kosovelovega doma Sežana nastopili Zoltán Danyi iz Srbije, slovenski pesnik Jani Oswald z Dunaja, Lena Ruth Stefanović iz Črne gore in Nenad Veličković iz Bosne in Hercegovine.

V kraški jami, ki je uglednemu srednjeevropskemu srečanju literarnih kolegov in bralcev posodila ime, bo v soboto ob 18.30 na sklepni slovesnosti osrednjo nagrado prejel avstrijski pisatelj Josef Winkler. Posnetek večera na TV Koper bodo predvajali jutri ob 22.30.  


Preberite še


Najbolj brano