Vesel, da njegovo glasbo izvajajo

Društvo slovenskih skladateljev bo najvišjo stanovsko priznanje, 28. Kozinovo nagrado, v petek podelilo primorskemu skladatelju Aldu Kumarju za zaokroženi glasbeni opus. Raznovrsten ustvarjalec, čigar opus obsega tako orkestralno, vokalno-instrumentalno, komorno in zborovsko glasbo, kakor glasbo za opero in balet ter za gledališče, film in televizijo, je znan po mnogih skladbah, navdahnjenih z Istro.

Aldo Kumar Foto: Osebni arhiv
Aldo Kumar Foto: Osebni arhiv

LJUBLJANA > “Najbolj vesel sem, ker slišim, da se moja glasba veliko izvaja. Ko gostujejo naši največji orkestri v tujini, izvajajo tudi moje kompozicije. Tako je bilo s Slovensko filharmonijo v Pekingu in Simfoniki RTV Slovenija na gostovanju po Južni Ameriki,” nam je Aldo Kumar v včerajšnjem kratkem pisnem pomenku na daljavo odgovoril na vprašanje, na kaj je najbolj ponosen.

Leta 1954 v Travniku pri Idriji rojeni skladatelj je za svojo ustvarjalnost doslej prejel več nagrad; leta 1984 nagrado zlata ptica, kasneje pa med drugim tudi tri Borštnikove nagrade za glasbo, leta 2010 tudi nagrado Prešernovega sklada.

Njegov opus je izjemno raznovrsten, a na vprašanje, kaj mu je danes najbliže, odgovarja, da nima določenih preferenc: “Trenutno pišem glasbo za film, ki ga je ravno posnel moj bivši študent. Zdi se mi lepo, ko se vloge zamenjajo. Prej sem bil 'glavni' jaz, sedaj pa je 'glavni' umetniški arbiter on.”

In kako je sam (pre)živel koronsko leto? In kako, se mu zdi, da so ga mladi, s katerimi veliko sodeluje? “Letošnje leto je bilo dokaj zanimivo. Imeli smo čas, da smo premislili lastna življenja,” zatrdi in doda: “Moram povedati, da je bilo zame dokaj neustvarjalno. Pa kaj zato. Sedaj, ko se razmere vračajo v 'normalo', me je pa zopet obiskala ustvarjalna vročica in to šteje. Mladi pa so se mi kar malo smilili v tem obdobju. Za njih je bilo leto daljše,” sklene Kumar, čigar uglasbitev Strniševe pesmi Vsi potoki, vse reke (za ženski glas) bo na slavnostni podelitvi v petek ob 12. uri na sedežu skladateljskega društva zapela pevka, igralka in režiserka idrijskih korenin Kaya Tokuhisa.


Najbolj brano