Veliki kantavtor pri nas

Na Bledu že zveni 28. festival Okarina, na katerem se bo do 5. avgusta zvrstilo 15 koncertov glasbenikov z več koncev sveta. Nastopil bo tudi veliki angleški kantavtor Richard Thompson, pred pol stoletja kitarist slovitih Fairport Convention.

Richard Thompson
Richard Thompson  

BLED > Program festivala etno glasbe je tudi letos sestavil umetniški vodja Leo Ličof. Večina izvajalcev bo tokrat prvič nastopila v Sloveniji. Največ koncertov bo ob jezeru, kjer so brezplačni, dva pa na gradu, kjer bo treba prispevati redno vstopnino za obisk te znamenitosti.

Med gosti festivala so kitarist Dimitris Mystakidis iz Grčije, duo, v katerega sta se združila Valižanka Cathrin Finch na harfi in Senegalec Seckou Keita na kori, nastopili bodo še glasbeniki iz Zimbabveja, s Slonokoščene obale, iz Mozambika, Francije, Peruja, Ukrajine, Hongkonga ...

Kot poslastico napovedujejo brezplačen koncert egipčansko-britanske glasbenice Natache Atlas, ki združuje orientalsko in zahodno glasbo in bo na jezerski promenadi nastopila v nedeljo, 5. avgusta, ob 20.30.

Največja zvezda letošnje Okarine je angleški pevec in izvrsten kitarist Richard Thompson, ki bo prihodnji četrtek na istem prizorišču in ob enaki uri na prav tako brezplačnem koncertu nastopil z električnim triom. V letih 1967-1970 je bil kitarist vplivnega folk rock benda Fairport Convention, zatem pa je v močni samostojni karieri sodeloval zlasti z ženo, pevko Lindo. 69-letni kantavtor, ki bo septembra izdal album 13 Rivers, bo na Bled prišel iz ZDA, zatem ga odšel v Belgijo, na Dranouter, največji festival etno glasbe v Evropi.


Najbolj brano