V soboto se bodo v Padni spominjali Alberta Pucerja

Kultura
, posodobljeno:

Danes, 9. aprila, bi Alberto Pucer (1955-2015) praznoval 70 let, zato bodo v soboto v Padni njegove prijateljice in prijatelji na posebnem večeru s spomini počastili izjemno osebnost “zgodovinarja, kulturnika, publicista, radijskega sodelavca, ljubitelja etnologije in arheologije ter poznavalca Istre in istrske kulinarike, ki se je skozi njegove številne knjige uveljavila kot svojevrstna kulturna dediščina”.

Alberto Pucer (1955-2015) je avtor več del o istrski kuhinji in običajih.
Alberto Pucer (1955-2015) je avtor več del o istrski kuhinji in običajih.Sašo Dravinec

PADNA > Alberto Pucer se je rodil 9. aprila 1955. Živel je v Padni, od leta 1978 je delal v piranski enoti Pokrajinskega arhiva Koper, sled pa pustil po vsej Istri. “Imel je največ zaslug, da je piranski mestni arhiv ostal v Piranu in da so v Piranu leta 1992 spet dobili svoj stari mestni grb z rdečim križem na modri podlagi. Na njegovo pobudo so preuredili staro poslopje v Padni in v njem uredili galerijo Božidarja Jakca. Bil je tudi pobudnik priljubljenih dnevov olja in bledeža ter česna in vina,” so spomnili prijateljice in prijatelji v vabilu.

“Nisem kuhar, zgodovinar sem”

Pucer je bil tudi prejemnik Kocjančičeve nagrade in zlatega grba občine Piran, leta 2011 pa je bil nominiran tudi za osebnost Primorske, saj je v knjigi Ko zadiši po istrski kuhinji (Istrska kuhinja od A do Ž) v izčrpnem uvodu objavil 700 receptov za istrske jedi, kar je sicer le ena od njegovih publikacij, a je zanjo gradivo zbiral celo desetletje, vse od izida njegove prve tovrstne knjige Istrska kuhinja. “Nisem kuhar, zgodovinar sem. Moja knjiga je tako predvsem etnografsko delo, v katerem sem zapisal dediščino naših prednikov za naše zanamce,” je tedaj dejal za naš časopis.

S Primorskimi novicami je sicer začel sodelovati že konec 70. let, ko je objavil svoje prve članke o istrskem podeželju: o vaseh in prebivalcih, šegah in navadah, praznovanjih in tradicionalni istrski kuhinji. Podpisal se je pod mnoge prispevke v domačih in tujih medijih ter izdal številne knjige: Istrska kuhinja, Popotovanje po Slovenski Istri, Šmarje, Padna, Krkavče, že omenjeno Ko zadiši po istrski kuhinji, Istrske štorije, Istrske jedi z zgodbo … Leta 2018 je posthumno izšla njegova pesniška zbirka Ob oljki.

Istrska kuhinja je bogata in zdravilna

Alberto Pucer, sicer formalno ljubiteljski enogastronom, v resnici pa najbolj poznan prav po svoji predanosti raziskovanju istrske kuhinje in običajev, je rad svoje znanje o istrskih jedeh delil tudi na številnih delavnicah, namenjenih tako odraslim kakor šolarjem, recepte pa je objavljal tudi na naših straneh. “Istrska kuhinja je bogata, zdravilna in široka, primerja se lahko s katerokoli kuhinjo v svetu,” je bil prepričan.

To soboto ob 18. uri njegovi prijateljice in prijatelji v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Padna pripravljajo spominski večer v tamkajšnjem kulturnem domu Božidarja Jakca, kamor vabijo tako vse, ki so Pucerja poznali, kakor ostale, saj ostaja njegova zapuščina živa in zmore še vedno navduševati in navdihovati.