V Postojni se začenja 61. Linhartovo srečanje

“Ko ljudje širom Slovenije pomislijo na ljubiteljsko gledališče, prej ali slej pomislijo tudi na Postojno,” je na današnji novinarski konferenci pred začetkom Linhartovega srečanja povedala vodja območne enote JSKD Postojna in izvršna vodja festivala Anja Kocman. Med četrtkom in soboto bo tako Postojna že 17. zadihala z ljubitelji gledališča.

Na novinarski konferenci so spregovorili (z leve): Anja Kocman, 
Jan Pirnat, Igor Marentič in Vid Klemenc. Foto: Jaka Zalar
Na novinarski konferenci so spregovorili (z leve): Anja Kocman, Jan Pirnat, Igor Marentič in Vid Klemenc. Foto: Jaka Zalar

POSTOJNA > Linhartovo srečanje je tradicionalni festival ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije, ki predstavlja vrhunec gledališke sezone ljubiteljskih gledališč, na katerem se predstavijo najboljše predstave.

Letos se je na razpis Javnega sklada za kulturne dejavnosti prijavila 101 predstava, med katerimi je državni selektor Vid Klemenc izbral sedem tistih, ki se bodo letos predstavile na Linhartovem srečanju. “Ekonomska realnost kulturnih društev je taka, da med 101 prijavljeno predstavo ni bilo niti ene drame. Večina predstav je komičnih,” je povedal selektor. “A to ne pomeni nič slabega. Komedija ni enostavna stvar. Na zaključni izbor tako pridejo izjemno dovršene predstave, ki jim skupni imenovalec predstavlja to, da delajo s profesionalci,” dodaja.

S selektorjem soglaša tudi postonjski župan Igor Marentič. “Gre za amaterske gledališke skupine, ki so skoraj prerasle v profesionalizem,” pravi. Za razliko od Klemenca, je župan nekoliko bolj navdušen nad celostno žanrsko podobo festivala. “Življenje je tragikomedija. Zato mi res paše zvečer pogledati kako komedijo in se od srca nasmejati,” se pošali Marentič.

Kot rečeno, imajo nekatere ljubiteljske gledališke skupine na razpolago dovolj finančnih sredstev, da si lahko privoščijo delo s profesionalci. “Zelo me veseli, da smo na točki, ko lahko rečemo, da bi bilo lepo, da bi vsaka predstava imela profesionalnega sodelavca. Imamo bazen profesionalcev, ki si želi delati z ljubiteljskimi gledališkimi skupinami,” ob tem dodaja producent za gledališko in lutkovno dejavnost pri JSKD Jan Pirnat.

Strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo Tin Grabnar, Gašper Jarni in Uršula Teržan, vsako leto podeli tudi nagrade za najboljšo glavno moško in žensko vlogo, najboljšo stransko moško in žensko vlogo ter posebno priznanje selektorja. Finančno nagrajena je le najboljša predstava v celoti, ostali dosežki so nagrajeni s priznanjem ali z umetniškim kipcem Matiček.

Na odru Kulturnega doma Postojna se bodo tako zvrstile predstave Salto Mortale (KUD France Kotar Trzin), Alfonza za predsednika (KUD Jože Stupnik Svečina), Seksualna perverzija (Šentjakobsko gledališče Ljubljana), Ljudski demokratični cirkus Sakešvili (KUD Fofite Medvode), Plešasta pevka (KD Svoboda Trbovlje), Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša (Loški oder Škofja Loka), Klopca v parku (KUD Štefan Romih Črešnjevec) ter Sergej in njegove sence (Zagrebačko kazalište mladih). Festival bodo sklenili v soboto ob 18., ko bodo na zaključni slovesnosti podelili Matičke.


Najbolj brano