V Portorož prihaja veliki Robert Plant

Robert Plant, nekdanji pevec legendarne skupine Led Zeppelin, niti pri 74. letih ne počiva na lovorikah stare slave in še naprej ustvarja na samostojni glasbeni poti, ki jo tlakuje že od leta 1981. Kako zveni njegov aktualni glasbeni projekt, bomo lahko v živo spoznali tudi Primorci, saj 24. avgusta prihaja v portoroški Avditorij. Vstopnice gredo v prodajo jutri.

Robert Plant na koncertu v puljski Areni julija 2016 Foto: Andraž Gombač
Robert Plant na koncertu v puljski Areni julija 2016 Foto: Andraž Gombač

PORTOROŽ > To bo njegov drugi obisk pri nas po letu 2007, ko ga je 1800-glava množica pričakala na koprskem Titovem trgu. Tokrat prihaja, da bi predstavil svoj akustični projekt z zasedbo Saving Grace z barvitim repertoarjem, ki zajema od folka so duhovne glasbe in tradicionalnega bluesa.

Vstopnice za koncert, ki ga pripravljata Koda Events in Vigna PR v sodelovanju z Občino Piran in Avditorijem Portorož, gredo v prodajo jutri ob 10. uri na spletnem in drugih prodajnih mestih Eventima. Na voljo bodo v cenovnem razponu od 44 do 79 evrov.

Robert Plant, ki bo štiri dni pred portoroškim koncertom, 20. avgusta, dopolnil 75 let, je v času svoje kariere z vsemi glasbenimi projekti prodal več kot 300 milijonov plošč in bil vključen tudi v Rock & Roll Hall of Fame. S skupino Led Zeppelin je postal kultna osebnost glasbene zgodovine. Po koncu skupnega ustvarjanja z britansko skupino ga je umetniška radovednost gnala k drugim zvokom. S solo projektoma Band of Joy in Sensational Space Shifters je raziskoval psihedeličnost in severnoafriško glasbo, s ploščami, ki jih je posnel z Alison Krauss pa se je podal v svet countryja in folka. Vse to ga je vodilo do akustičnega projekta, ki ga bo to poletje v živo predstavil v Sloveniji.

Skupina Saving Grace bo na odru nastopila v zasedbi Robert Plant (vokal), Suzi Dian (vokal), Oli Jefferson (tolkala), Tony Kelsey (mandolina, baritonska in akustična kitara) in Matt Worley (banjo, akustična in baritonska kitara, cuatro). Premierno se je predstavila v začetku leta 2019 z vrsto koncertov presenečenja v manjših dvoranah v Angliji, Walesu in na Irskem, čemur je sledila trojica koncertov v Veliki Britaniji kot pred skupina izjemnim Fairport Convention.

Na nastopih v intimnem vzdušju je skupina izvajala repertoar “glasbe, ki se napaja iz sanjske pokrajine valižanskih mark”, pesmi, ki zajemajo Plantove različne okuse in vplive, zlasti njegovo neizmerno strast do britanskega in ameriškega folka, duhovne glasbe in tradicionalnega bluesa, vključno s številnimi priljubljenimi priredbami večnih klasik izvajalcev, kot so Doc Watson, Donovan, Moby Grape, Low ter drugi.


Najbolj brano