V Gledališču Koper predstavili novo gledališko sezono

Gledališče Koper vstopa v novo gledališko sezono. Kot smo pred dnevi poročali, se ekipa lanskoletne Lepe Vide trenutno mudi na manjši turneji po Balkanu, preostanek igralske zasedbe pa v Banja Luki pripravlja predstavo Romeo in Julija. Danes dopoldne so v koprskem gledališču razkrili abonmajski program nove sezone.

Gledališko sezono so predstavili Matej Sukić, Jaka Ivanc, Ivan 
Loboda, Katja Pegan, Matjaž Berger, Diego De Brea, Samo Strelec. 
Ostali so se pridružili prek videopovezave.   Foto: Dean Grgurica / Studio D
Gledališko sezono so predstavili Matej Sukić, Jaka Ivanc, Ivan Loboda, Katja Pegan, Matjaž Berger, Diego De Brea, Samo Strelec. Ostali so se pridružili prek videopovezave.  Foto: Dean Grgurica / Studio D'Or

KOPER > Na današnji novinarski konferenci so predstavniki Gledališča Koper in drugih, gostujočih gledališč razgrnili program, ki se ga lahko nadejajo tako odrasli kot tisti malo mlajši obiskovalci gledališča. “V tej sezoni bomo skozi vse predstave razmišljali o družini in ljubezni,” je povedala direktorica gledališča Katja Pegan. “Je družina še vedno tista osnovna enota, v kateri naj bi dobili navodila za uporabo življenja in sveta? Ali je družina prostor, kjer se ljubeče in čuječe učimo? Ali je družina brez ljubezni sposobna proizvesti kaj več od splošne in obstoječe patologije družbe, znotraj katere je umeščena? Ali je v svetu brez ljubezni sploh mogoča družina v ljubezni. Če ne ljubezen, kaj oblikuje človekovo integriteto v samem začetku njegovega življenja?” se še sprašuje Pegan.

Gledalci si bodo tako lahko ogledali predstave Romeo in Julija, ki nastaja v koprodukciji z Narodnim gledališčem Republike Srbske in jo režira Sonja Petrovič, predstavo Družina v režiji Renate Vidič, Moriti čuječe in ČudežSama Strelca, Antigona Dominika Smoleta v režiji Luke Marcena, Kaos v režiji Diega De Bree (obe predstavi sta nastali v produkciji SNG Nova Gorica), LEVITAN, Primer Vitomil Zupan v režiji Matjaža Bergerja in v produkciji Anton Podbevšek Teatra, predstavo Bog masakra Yasmine Reza, ki jo je prav tako režiral Diego De Brea, ter Pesem ptic v drevesnih krošnjah, nad katero je bdel mladi režiser Ivan Loboda. “Besedilo smo kategorizirali kot medgeneracijski dialog, ki rešuje življenja. Postavljen je namreč na vrh stolpnice, na kateri stoji mlad fant in zaradi neuresničene ljubezni želi storiti samomor,” je o predstavi povedal Loboda.

S podobno temačno tematiko se ukvarja tudi predstava Družina Dennisa Kellyja, ki jo je režirala Renata Vidič. “Gre za gledališki triler, ki v ospredje postavlja družino kot osnovno celico družbo, družinske vezi in odnose, ki se obenem zrcalijo tudi v samem družbenem ustroju in posameznikovem delovanju v njem. Rdeča nit predstave je nasilje in z njim povezano sovraštvo,” je povedala Vidič.

Abonma zajema sedem predstav, naprodaj pa je do 22. septembra.


Najbolj brano