V Benetkah začeli 18. mednarodni arhitekturni bienale

V Benetkah so včeraj za širšo javnost odprli 18. mednarodni arhitekturni bienale. Kuratorka, gansko-škotska arhitektka Lesley Lokko, si je letošnjo razstavo, ki bo na ogled do 26. novembra, zamislila kot Laboratorij prihodnosti. Polovica prispevkov je iz Afrike in afriške diaspore.

Slovenski paviljon so na bienalu odprli v četrtek. Foto: Arhiv MAO
Slovenski paviljon so na bienalu odprli v četrtek. Foto: Arhiv MAO

BENETKE > Kuratorka arhitekturni bienale razume kot trenutek in proces hkrati, arhitekte pa kot praktikante, ki razširjajo različne prakse. Na letošnji razstavi je želela predstaviti manjše države, tudi zato odločitev, da v žarišče postavi Afriko.

Ob včerajšnjem odprtju bienala za javnost je strokovna žirija podelila zlatega leva za najboljši nacionalni nastop in za najboljšega udeleženca mednarodne razstave. Prvega je prejel brazilski projekt, ki tematizira Zemljo kot planet, ki daje dom človeštvu zunaj geografskih in političnih razlikovanj. V prvem delu prikazuje zgodovino prestolnice Brasilia, ki je nastala sredi ničesar, na območju, ki so ga nekoč naseljevali avtohtoni prebivalci. V drugem delu se projekt nanaša na pet arhitekturnih simbolov, ki jih v Braziliji pojmujejo kot spomenike.

Zlatega leva za najboljšega udeleženca 18. razstave Laboratorij prihodnosti, ki je na ogled v razstavišču Arsenale, je prejel kolektiv Daar, ki ga sestavljata arhitekta Alessandro Petti in Sandi Hilal. Njuno delo se razteza med arhitekturo, umetnostjo, pedagogiko in politiko, v zadnjih dveh desetletjih pa sta razvila vrsto raziskovalnih projektov, v katerih izkazujeta teoretično ambicioznost in praktično angažiranost v boju za pravičnost in enakost.

Med arhitekturno zasnovo in energetsko učinkovitostjo

Slovenski paviljon so na bienalu odprli v četrtek. Zasnovali sta ga skupini arhitektov mlajše generacije iz birojev Mertelj Vrabič Arhitekti in Vidic Grohar Arhitekti. Izhodišče slovenskega paviljona je kritična obravnava odnosa med arhitekturno zasnovo stavbe in njeno energetsko učinkovitostjo.

Teza avtorjev paviljona je, da se energetsko učinkovitost stavb danes dojema kot zadostitev tehnično-zakonodajnim pogojem, pri čemer sta arhitektura stavbe in njena energetska učinkovitost največkrat ločeni in neodvisni komponenti. Prvič v zgodovini arhitekturni bienale spremlja tudi študentski arhitekturni bienale, ki so ga poimenovali Biennale College Architettura in bo potekal od 25. junija do 22. julija.


Najbolj brano