Umrl kolumbijski slikar Fernando Botero

V 92. letu starosti je umrl kolumbijski slikar Fernando Botero, ki je s slikanjem debelušnih človeških figur in natančno uporabo barv obveljal za enega najbolj poznanih umetnikov Latinske Amerike, ki je razstavljal po vsem svetu. "Umrl je slikar naše tradicije, vrlin in napak," je ob umetnikovi smrti zapisal kolumbijski predsednik Gustavo Petro.

V 92. letu starosti je umrl kolumbijski slikar Fernando Botero, ki je 
s slikanjem debelušnih človeških figur in natančno uporabo barv 
obveljal za enega najbolj poznanih umetnikov Latinske Amerike. Foto: unsplash.com
V 92. letu starosti je umrl kolumbijski slikar Fernando Botero, ki je s slikanjem debelušnih človeških figur in natančno uporabo barv obveljal za enega najbolj poznanih umetnikov Latinske Amerike. Foto: unsplash.com

BOGOTA > Novico je sporočila umetnikova hči Lina, ki je povedala, da je umrl za posledicami pljučnice v Monaku, kjer je živel. Kot je dodala, je kljub boju s Parkinsonovo boleznijo, zaradi katere je težko hodil in govoril, "slikal do konca".

V njegovem rojstnem mestu Medellin so ob umetnikovi smrti razglasili teden dni žalovanja, ob čemer je župan Daniel Quintero poudaril, da bodo njegova dela, ki so razstavljena v njihovem mestu, "živela večno". Pokopali ga bodo v italijanskem mestu Pietrasanta poleg žene, grške umetnice Sophie Vari, ki je umrla v začetku leta.

Boterova dela, večinoma upodobitve debelušnih figur ljudi in živali nadrealističnih oblik pogosto s pridihom satire ali političnega komentarja, so bila priljubljena razstavljena po vsem svetu, od Bogote do Madrida in Pariza pa vse do Singapurja.

Botero, ki so ga imenovali tudi Picasso Latinske Amerike, je bil strasten in neutrudljiv umetnik, ki je ustvaril več kot 3000 slik in 300 skulptur. Celo v starosti je delal tudi po 10 ur na dan. "Zdaj delam več, morda zato, ker vem, da mi je ostalo le še malo časa," je leta 2012 ob praznovanju 80. rojstnega dne dejal v enem od intervjujev. "Veliko razmišljam o smrti in žalosti me, da bom moral zapusti ta svet in prenehati s slikanjem, kar imam tako rad," je dodal.


Najbolj brano