Umrl je pisatelj Marjan Tomšič

V 84. letu starosti je umrl pisatelj Marjan Tomšič. Rodil se je v Račah pri Mariboru, a je več kot pol stoletja živel v Istri. Za svoj bogat literarni opus je prejel več nagrad.

Marjan Tomšič med pogovorom v  Gucih pri Vanganelu, 6. avgusta 
2019.  

 Foto: Andraž Gombač
Marjan Tomšič med pogovorom v Gucih pri Vanganelu, 6. avgusta 2019.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Marjan Tomšič je avtor številnih romanov, novel in črtic, pa tudi dramskih del in radijskih iger. S svojim delom je prispeval tudi k literarni predstavitvi Istre. Napisal je številne knjige, med njimi Olive in sol, Šavrinke, Kafra, Kažuni, Óštrigéca, Zrno od frmentona, Škatlarji, Grenko morje, Južni veter, Bužec on, bušca jest ... Kot je povedal v intervjuju za Primorske novice ob svojem 80. rojstnem dnevu, sta nanj najmočneje vplivala Ivan Cankar in Ciril Kosmač.

Njegova prva knjiga satire in sanjske pripovedi Krog v krogu je izšla leta 1968. V letih 1976 do 1984 se je posvetil pisanju scenarijev za risane filme režiserja Konija Steinbacherja. Tomšič je najprej pisal za odrasle, pozneje je začel pisati tudi za otroke in mladino. Njegovo prvo mladinsko delo Super frače je izšlo leta 1988.

Za svoje delo je prejel več nagrad, leta 1991 nagrado Prešernovega sklada za zbirko novel Kažuni in roman Oštrigeca. Čeprav vse njegove knjige niso požele enako mero pozornosti, je pisatelj v intervjuju za Primorske novice ob svojem 80. rojstnem dnevu povedal: “Nobena ni po krivici prezrta. Nekatere odzvanjajo v času zdaj in tu, druge morda šele bodo, ali pa tudi ne. In vse je tako, kot mora biti.”

Vrh Tomšičevega ustvarjanja je roman Šavrinke, ki govori o življenju žensk iz slovenske Istre, obuja zamolčano istrsko kulturo, zgodovino in jezik. Slovenkam, ki so predvsem v obdobju med svetovnima vojnama odhajale po zaslužek v Egipt, večinoma v Aleksandrijo - od tod njihovo poimenovanje aleksandrinke - pa je posvetil roman Grenko morje in knjigo Južni veter - zgodbe slovenskih Egipčank.

Nasploh med njegovimi literarnimi liki izstopajo močne, pogumne ženske. “Močne ženske in sploh ženske so del mojega planetarija,” je pojasnil in dodal: “Čakam pa, da bo neka Istranka, ki enako čuti izjemne moške - Istrane, končno začela pisati o njih, o velikanih po duhu in svojih delih.”

Pogovor s pisateljem ob njegovem jubileju lahko preberete tukaj.

Tomšič se je rodil v Račah pri Mariboru. Po gimnaziji je študiral slavistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nato pa poučeval v Grahovem pri Cerknici ter v Istri. Nekaj let je bil novinar, med letoma 1986 in 1999 je bil samostojni kulturni delavec.


Najbolj brano