Poslovil se je “Sead” iz Outsiderja

Umrl je filmski in televizijski igralec Davor Janjić, ki je v Sloveniji bil najbolj znan po vlogi Seada v filmu Outsider Andreja Košaka. V začetku 90. let je sicer živel v Londonu, od leta 1997 je živel v Sloveniji, kjer je sodeloval v številnih slovenskih filmih, v Ljubljani pa je tudi poučeval filmsko umetnost. Umrl je včeraj v Beogradu, nekaj dni po svojem 53. rojstnem dnevu.

 Umrl je filmski in televizijski igralec Davor Janjić. Zaigral je tudi v 
slovenskem filmu Outsider.
Umrl je filmski in televizijski igralec Davor Janjić. Zaigral je tudi v slovenskem filmu Outsider. 

SARAJEVO, BEOGRAD > Davor Janjić se je rodil v Tuzli 18. novembra 1969, a je mladost preživel v tamkajšnji prestolnici. Tako oče kot mati sta bila zaposlena v jugoslovanski vojski. Študiral je filmsko igro v studiu za mlade igralce in na akademiji dramskih umetnosti v Sarajevu. Bil je član Odprte scene Obala Sarajevo in najmlajši član Ateljeja 212 v Beogradu.

Nastopil je v številnih filmih držav nekdanje Jugoslavije. Svoje pomembnejše vloge je odigral v filmih Še tisti kanček duše (Ono malo duše) Življenje s stricem, Belle Epoque, Čaruga, Oslovska leta in Duhovi Sarajeva. Za vlogo v filmu Življenje s stricem je bil nagrajen na filmskem festivalu v Montrealu.

Po vojni v nekdanji Jugoslaviji je dobil ponudbo za slovenski film Outsider Andreja Košaka, ki je bil sedem let najbolj gledan film po osamosvojitvi in tudi slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, Janjić pa je bil tudi soscenarist. V ožji izbor nominirancev za oskarja se je uvrstil tudi kratki film (A)torzija (2002) Stefana Arsenijevića, v katerem je Janjić prav tako odigral glavno vlogo.

Nastopil je tudi v celovečercih Saše Podgorška Sladke sanje (2001) v Petelinjem zajtrku (2007) v režiji Marka Naberšnika, med zadnjimi vlogami v slovenskih filmih pa smo ga lahko srečali tudi v Prasici, slabšalnem izrazu za žensko v režiji Tijane Zinajić in Inventuri Darka Sinka.

Od igralca se na družbenih omrežjih poslavljajo številni kolegi, posvetilo mu je na faceboooku namenil tudi Košak, ki je zapisal: “Zbogom Sead. Tvoj Andrej.”


Najbolj brano