Spomin nanje, ki so nas obogatili z besedami

Drevi ob 20. uri se bodo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na tradicionalni prireditvi, naslovljeni Spomin na njih, naš spomin, poklonili več umetnikom, ki so nas s svojim delom obogatili in se poslovili v minulem letu.

Ciril Zlobec (1925-2018)  Foto: Andraž Gombač
Ciril Zlobec (1925-2018)  Foto: Andraž Gombač

“Z drobci iz njihovega dela in življenja se bomo spomnili njihove poti, jasne človeške dragocenosti, ki so nam jo za vedno zapustili,” so zapisali v vabilu na večer, stkan iz besed, ki so jih zapisali lani umrli besedni umetniki, tudi Primorci: danes se bodo spet oglasili pesnica, pisateljica in šolnica Irena Žerjal, leta 1940 rojena v vasi Ricmanje pri Trstu, pisatelj, esejist in prevajalec Alojz Rebula, leta 1924 rojen v Šempolaju, njegov leto mlajši kraški rojak, pesnik, prevajalec, novinar in urednik Ciril Zlobec iz Ponikev, ter Ivan Bizjak, leta 1936 v Črnem Vrhu nad Idrijo rojen pisatelj, pedagog in založnik, ki je pozneje živel v Piranu.

V minulem letu so umrli še romanist, prevajalec in pisatelj Andrej Capuder, pesnik, dramatik in prevajalec Rade Krstić, prevajalec, pesnik, baletnik in pevec Pavel Oblak ter klasični filolog in prevajalec Primož Simoniti. Ti ustvarjalci niso živeli samo linearnega časa, ki so mu stari Grki rekli “kronos”, ampak so zagrabili tudi “kairos”, sveti čas mitov in legend. “Ali pa je kairos zagrabil njih!” so še zapisali v vabilu. “Mi se spominjamo njihovih stvaritev, ki nas etično, to je človeško, bogatijo, hkrati pa slovenski državi omogočajo potek državotvornosti. Tarkovski je trdil, da je spomin zvrst duhovnega. Res se suka sredi pepela in sredi pomladnega cvetja ter ne izgine niti takrat, ko je svet izsesan skoraj do zadnje kaplje. Spomin je sol in sonce.”

Spominski večer bodo soustvarili režiser Alen Jelen, scenaristka in moderatorka Meta Kušar in igralec Jurij Souček, glasbo je izbral Iztok Simoniti. Na srečanju, ki ga prirejajo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in z ženskim odborom Slovenskega centra PEN MIRA, bodo predvajali tudi posnetke iz arhiva Radia Slovenija, ki bo prireditev prenašal v živo na tretjem programu ARS.


Najbolj brano