Slovo kraljice rock'n'rolla: v starosti 83 let je umrla Tina Turner

V starosti 83 let je danes umrla legendarna ameriška glasbena zvezdnica Tina Turner, ki velja za eno najbolje prodajanih glasbenic v zgodovini rocka. Med svojo kariero si je prislužila naziv in prejela osem grammyjev, leta 2021 pa je bila sprejeta v dvorano slavnih rock'n'rolla.

Tina Turner, ki je bila znana po energičnem nastopu na odru, 
izredno močnem vokalu in spektakularnih rock koncertih, je v 
svoji karieri izdala deset studijskih albumov. Foto: Profimedia
Tina Turner, ki je bila znana po energičnem nastopu na odru, izredno močnem vokalu in spektakularnih rock koncertih, je v svoji karieri izdala deset studijskih albumov. Foto: Profimedia

WASHINGTON > Tina Turner je umrla v Švici, kjer je živela, odkar se je leta 2009 poslovila od glasbenih odrov. Njeno smrt je za medije potrdil njen tiskovni predstavnik, sporočilo o tem je bilo objavljeno tudi na njenem računu na Instagramu.

Tina Turner se je rodila leta 1939 kot Anna Mae Bullock v mestu Brownsville v ameriški zvezni državi Tennessee. Oče je delal na plantaži bombaža, mati je imela indijanske korenine. Po srednji šoli se je preselila v ameriški center blues glasbe St. Louis, kjer je spoznala kitarista Ikea Turnerja, s katerim se je poročila in imela dva otroka.

Skupaj sta izdala album Fool in Love, ki se je nemudoma povzpel na vrh glasbenih lestvic. O njunem zakonu je pozneje v avtobiografiji razkrila, da jo je trpinčil. Leta 1976 ga je z otrokoma zapustila. Pobegnila je brez denarja ter spočetka plesala v klubih in hotelih. Nekaj časa je celo prejemala socialno podporo.

Sprva so ji skoraj vse velike glasbene založbe preprečevale, da bi zgradila solistično kariero, a je kljub temu med svojo kariero osvojila osem grammyjev in nanizala uspešnice, kot so Simply The Best, What's Love Got To Do With It, We Don't Need Another Hero in Private Dancer.

Polnila je dvorane in stadione po svetu. Leta 1988 je v Rio de Janeiru nastopila pred 180.000 gledalci; tako številčen obisk je bil vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov.

Tina Turner se je od odra poslovila leta 2009. V zadnjih letih svojega življenja se je soočala s številnimi zdravstvenimi težavami.

Pevka, ki je bila znana po energičnem nastopu na odru, izredno močnem vokalu in spektakularnih rock koncertih, je v svoji karieri izdala deset studijskih albumov. Prodani so bili v 200 milijonih izvodov. Revija Rolling Stone jo je umestila na 63. mesto lestvice 100 največjih umetnikov vseh časov in na 17. mesto lestvice 100 največjih pevcev vseh časov. Ima svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Leta 1991 je bila skupaj z Ikeom Turnerjem sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla.

Uspešna je bila tudi kot igralka. Med drugim je zaigrala v rock muzikalu Tommy (1975), akcijskem filmu Pobesneli Max III. (1985), v katerem je nastopila ob Melu Gibsonu, in v filmu Last Action Hero (1993).

Po njeni avtobiografiji je bil posnet biografski film What's Love Got to Do with It (1993) v režiji Briana Gibsona.

Z odrov se je poslovila leta 2009

Leta 2008 se je podala na turnejo, ki jo je naslovila Tina!: 50th Anniversary Tour. Z odra se je poslovila leta 2009. Pozneje se je poročila z dolgoletnim spremljevalcem, nemškim založnikom Erwinom Bachom, se odrekla ameriškemu državljanstvu in pridobila državljanstvo Švice, kjer je s soprogom živela ob Züriškem jezeru.

Ob njeni 80-letnici so leta 2019 na Broadwayju začeli prikazovati muzikal z naslovom Tina: The Tina Turner Musical, ki pripoveduje njeno življenjsko zgodbo.

V zadnjih letih svojega življenja se je soočala s številnimi zdravstvenimi težavami, med drugim z rakom, možgansko kapjo in odpovedjo ledvic.


Najbolj brano