Slovenska pesem v Parizu

“Občinstvo je bilo navdušeno, za vse nas je to izjemno doživetje,” pravi profesorica na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina Karmen Ferjančič Žgavc. Prejšnjo nedeljo je v živo prisluhnila 23 dijakom šole na nastopu z zborom Francoskega radia. Od septembra ga vodi Ajdovka Martina Batič, ki je za to priložnost izbrala skladbo Pa se sliš.

Dijaki s Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina so v Parizu nastopili z zborom Francoskega radia, ki ga vodi  rojakinja Martina Batič.   Foto: Arhiv Karmen Ferjančič Žgavc
Dijaki s Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina so v Parizu nastopili z zborom Francoskega radia, ki ga vodi rojakinja Martina Batič.  Foto: Arhiv Karmen Ferjančič Žgavc

PARIZ, AJDOVŠČINA > Za 23 dijakov iz programa predšolska vzgoja na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, ki obiskujejo modul Glasbeno izražanje, je bilo doživetje nekaj izjemnega.

Za to sta poskrbeli mentorica modula Karmen Ferjančič Žgavc in ajdovska rojakinja, dirigentka Martina Batič, ki je od prvega septembra direktorica najbolj priznanega profesionalnega zbora v francoski prestolnici, Mešanega pevskega zbora Francoskega radia.

Navdušili so občinstvo

Radio France ima sicer še dva orkestra in otroški zbor, Batičeva pa vodi mešani radijski zbor, ki šteje več kot 90 članov. “Z Martino Batič sva se najprej pogovarjali o obisku Pariza, nato pa je predlagala, da bi tam tudi zapeli. V dodatek k programu uvodnega koncerta nove sezone je želela vključiti tudi slovensko pesem, in za to priložnost je z radijskim zborom pripravila slovensko ljudsko skladbo Pa se sliš,” je po vrnitvi domov povedala mentorica dijakov Karmen Ferjančič Žgavc.

Z dijaki so se na nastop pripravljali v Ajdovščini, v nedeljo pa so pred koncertom imeli še generalko. “Dijaki so zapeli s približno 50 člani zbora pod vodstvom dirigentke, ki je poskrbela za uvodni nagovor in tudi za izjemno zvočnost nastopa. Občinstvo v dvorani je bilo navdušeno. Koncertu so prisluhnili tudi predstavniki slovenskega veleposlaništva, ki so bili izjemno veseli, da so v Parizu slišali slovensko pesem. Za vse nas je bilo to izjemno doživetje,” je dodala mentorica.

Dirigentko pričakujejo

Ajdovski dijaki, ki jih je v Parizu spremljal tudi profesor francoščine Samuel Farsure, so obisk izkoristili tudi za ogled francoske radijske hiše, gostitelji pa so jim po koncertu pripravili poseben sprejem. Kot je še povedala Karmen Ferjančič Žgavc, se še v tem šolskem letu nadejajo obiska Martine Batič na šoli. To priložnost pa bodo izkoristili za intenzivne vaje in seznanitev z načinom dela priznane umetniške vodje in dirigentke iz domače Ajdovščine.


Najbolj brano