Slovenščina na applovih napravah

Uporabniški vmesnik operacijskega sistema za pametne telefone ameriškega proizvajalca Apple iPhone iOS 18 bo na voljo tudi v slovenščini. Operacijski sistem iOS bo na podprtih napravah širši javnosti na voljo jeseni. Novost je Apple sporočil dva meseca po prenovi zakona o javni rabi slovenščine. Ta je v uporabi od 27. aprila.

 Slovenščina bo  na voljo na vseh Applovih napravah, ki bodo 
podpirale iOS 18. Apple iOS 18 bo za splošno javnost dostopen 
predvidoma septembra. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Slovenščina bo na voljo na vseh Applovih napravah, ki bodo podpirale iOS 18. Apple iOS 18 bo za splošno javnost dostopen predvidoma septembra. Foto: Tomaž Primožic/FPA

SLOVENIJA > Slovenščina bo na voljo na vseh Applovih napravah, ki bodo podpirale iOS 18. Apple iOS 18 bo za splošno javnost dostopen predvidoma septembra.

O vključitvi slovenščine med možne jezike uporabniškega vmesnika za iPhone se je govorilo dlje časa, k temu so pozivali tudi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu. Ključna sprememba, ki je Apple prisilila v dodajanje slovenščine, pa je bila novela zakona o javni rabi slovenščine.

Podpora slovenščini ne le želja, ampak zakonska zahteva

Na ministrstvu za kulturo so namreč prvič po skoraj 20 letih prenovili zakon o javni rabi slovenščine, ki je zajel tudi sodobne digitalne naprave. Novela, ki jo je DZ brez glasu proti sprejel v začetku letošnjega aprila, tako predvideva, da bo raba slovenščine omogočena tudi v najsodobnejših elektronskih napravah in storitvah, podjetjem pa daje na voljo prehodno obdobje, v katerem bi svoje produkte prilagodila jeziku.

V procesu priprave novele zakona so se v Bruslju srečali tudi s predstavniki družbe Apple in jim predstavili zahteve novega zakona. Na sestanku je ministrica Asta Vrečko poudarila, da podpora slovenščini ne bo več samo želja, temveč zakonska zahteva.

Slovenija do sprejetja novele ni imela imela učinkovitega načina, kako zagotoviti, da bo slovenščina navzoča tudi v novem tehnološkem jezikovnem okolju. Podpora slovenščine je bila tako odvisna od odločitev proizvajalcev.

“Družba Apple je prva večja korporacija, ki sledi zahtevi prenovljenega zakona o javni rabi slovenščine. Pričakujemo, da jim bodo kmalu sledili tudi ostali proizvajalci in bodo tako končno vse naprave spregovorile v slovenskem jeziku,” so sporočili z ministrstva.

Slovenščina že v prvih preizkusnih izdajah operacijskih sistemov iOS 18 in iPadOS 18

Mobilni operacijski sistem iOS 18 je ameriški tehnološki velikan Apple predstavil v ponedeljek na svoji letni konferenci za razvijalce. Uporabniki pametnih telefonov iPhone Xs in vseh novejših modelov si bodo lahko najnovejši operacijski sistem brezplačno namestili jeseni, je zapisano na spletni podjetja Apple.

Trenutno je že na voljo preizkusna različica iOS 18. Kot poroča portal Tehnozvezdje, se je v prvih preizkusnih izdajah operacijskih sistemov iOS 18 in iPadOS 18 pojavila slovenščina.

Ministrica Asta Vrečko je ob predstavitvi novele novembra lani poimensko navedla dva primera: operacijski sistem Windows, ki je bil poslovenjen pred več kot 30 leti, in Apple, ki svojih operacijskih sistemov ni poslovenil, čeprav jih uporablja zelo veliko Slovencev.


Najbolj brano