Sanje bodo prežete s poezijo Srečka Kosovela

Goriška Brda bodo med 28. in 31. avgustom zaživela s festivalom Sanje v Medani - dnevi knjige in vina ter Šmartno - pravljična vas. Festival, ki ga organizirata založba Sanje in društvo Festival Sanje, bo ponudil številne kulturne dogodke za otroke in odrasle v Šmartnem in Medani, letos prežete s poezijo Srečka Kosovela.

Na vsebinsko bogat program, katerega dogodki se bodo medsebojno prepletali, je opozorila umetniška vodja festivala Sanje Tjaša Koprivec (levo) Foto: STA
Na vsebinsko bogat program, katerega dogodki se bodo medsebojno prepletali, je opozorila umetniška vodja festivala Sanje Tjaša Koprivec (levo) Foto: STA

DOBROVO > Festival se bo začel v sredo v Šmartnem, ki bo postalo prava pravljična vas. Dogajanje bo uvedlo odprtje razstave ilustracij ButalciAne Razpotnik Donati, sledile mu bodo štiri lutkovne predstave - StrigalicaBraneta Solceta, Balon VelikonAndreja Rozmana Roze, Močeradek gre čez cesto in Male nočne zgodbeMatije Solceta. Kulturno dogajanje bo popestrila tudi tržnica, na kateri bodo ponujali domače pridelke in izdelke.

Dan pozneje, v četrtek, se bo dogajanje preselilo pod Gradnikovo murvo v Medano. Gosta literarnega večera bosta Goran Vojnović in Stanka Hrastelj, večer pa bosta s koncertom zaključila Darko Nikolovski in Jani Kovačič.

V petek bodo v Medani gostili Davida Brooksa in Dušana Šarotarja, za glasbeni zaključek dneva pa bodo poskrbeli Zvezdana Novaković, Trkaj in Matija Solce & HISTeRIA Džem KonceRtrat. Festival se bo sklenil v soboto v Medani s pesniško glasbenim performansom Svetlane Makarovič in štirih solistov Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra Santa.

Na vsebinsko bogat program, katerega dogodki se bodo medsebojno prepletali, je opozorila umetniška vodja festivala Sanje Tjaša Koprivec. Izrazila je veselje nad tem, da jim je uspelo k sodelovanju privabiti številna znana imena iz slovenskega kulturnega okolja, v prihodnjem letu pa napovedujejo, da bodo k sodelovanju pritegnili tudi druge slovenske založbe.

Dogajanje bo kljub manjšemu proračunu festivala tudi letos za obiskovalce brezplačno. Briški župan Franc Mužič pa je že napovedal, da se bodo takoj po zaključku letošnjega začeli dogovarjati za festival v prihodnjem letu.

STA


Najbolj brano