Samosvoje, tehnično dovršeno in osvežujoče

V Lokarjevi galeriji v Ajdovščini je na ogled retrospektivna razstava Andreja Pavliča. Ustvarjalec, ki praznuje okroglih 60 let, je tovrstno predstavitev del, ki so nastajala vse od leta 1981, želel predstaviti prav v tamkajšnjem razstavišču.

Andrej Pavlič v Lokarjevi galeriji predstavlja izbor del, ki so 
nastajala vse od zaključka študija leta 1981. Foto: Rosana Rijavec/STA
Andrej Pavlič v Lokarjevi galeriji predstavlja izbor del, ki so nastajala vse od zaključka študija leta 1981. Foto: Rosana Rijavec/STA

AJDOVŠČINA > Andrej Pavlič, ki po besedah vodje Lokarjeve galerije Vladimirja Bačiča sodi v zrelo generacijo slikarjev, na ogled postavlja pregled svojega dela od zaključka študija na akademiji pa vse do danes. “Vse od začetka ustvarja na svoji začrtani poti, ki je kombinacija baročnega slikarstva z modernimi elementi. Njegovo slikarstvo je drugačno od velike večine, je samosvoje, tehnično dovršeno in prava osvežitev v tem modernem času," poudarja Bačič.

Andrej Pavlič je znan po svoji kakovostni in neoporečni gradnji zgodbe in tehnike. V Sloveniji je eden redkih, ki se poslužujejo raznovrstnih likovnih praks in pri tem ohranjajo svojo temeljno ustvarjalno bit, po kateri so dela tudi prepoznavna, je o umetniku zapisala umetnostna zgodovinarka Eva Pavlič Seifert.

Čas, kot edino merilo vsega, je vsekakor ključen pri umetnosti in njegova neoporečnost se čedalje globlje dotika vseh Pavličevih stvaritev. Avtor verjame v moč časovne distance, kajti s tem dela doživijo temeljno preobrazbo, da so dovolj močna in vzdržijo niti časa ter postanejo eden izmed temeljev sodobne umetniške produkcije.

Kot izjemno odkrit človek je Pavlič tudi izjemno odkrit slikar. Vse, kar je in kar premore, leži pred našimi očmi in nam je na vpogled, je še zapisala umetnostna zgodovinarka.

Andrej Pavlič se je rodil leta 1957 v Ljubljani. Diplomiral je na slikarskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Doslej je imel več kot 100 samostojnih in več kot 250 skupinskih razstav doma in v tujini. Udeležil se je tudi številnih likovnih kolonij in simpozijev. Za svoja dela je prejel več nagrad.

Razstava, ki si jo je ob 60-letnici umetnik zaželel imeti prav v Lokarjevi galeriji, bo na ogled do 26. aprila.


Najbolj brano