Primorska tihotapka

Danes so na večeru slovenskih samospevov, posvečenem pisateljici Luizi Pesjakovi, v ljubljanskem Cankarjevem domu izročili nagrado mira, ki jo za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja podeljuje ženski odbor Slovenskega centra Pen. Letos jo je prejela novogoriška režiserka in igralka Neda Rusjan Bric.

Neda Rusjan Bric Foto: arhiv SNG Nova Gorica
Neda Rusjan Bric Foto: arhiv SNG Nova Gorica

LJUBLJANA > Neda Rusjan Bric (1967) je avtorica dramskih predlog za svoje multimedijske projekte, igralka, režiserka in pisateljica, ki “s svojim poglobljenim in hkrati priljudnim (so)avtorskim delom iz zgodovine tihotapi pomembne (v splošni slovenski zavesti manj poznane ali pozabljene) primorske osebnosti in družbene pojave v slovensko dediščino in tako prek gledaliških in filmskih del postavlja žive opomnike in spomenike državnega pomena”, je v utemeljitvi mire zapisala žirija, ki so jo sestavljali literarna kritičarka in pesnica Petra Koršič iz Goriških brd kot predsednica ter člani Stanislava Chrobakova Repar, ki je miro prejela lani, Igor Divjak, Vesna Mikolič in Tatjana Pregl Kobe.

Neda Rusjan Bric se je po študiju dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču, katerega članica je še danes. Leta 2005 je zasnovala svoj prvi avtorski projekt Trieste-Alessandria Embarked (Štorja od Lešandrink), v katerem je tematizirala fenomen aleksandrink, kasneje pa je na AGRFT magistrirala iz režije s predstavo Eda - zgodba bratov Rusjan. V letih 2014-2016 je bila v.d. direktorja Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Žirija je poudarila še njene predstave Kdor sam do večera potuje skoz svet (Simon Gregorčič), Fabiani - umetnost bivanja, Nora Gregor - skriti kontinent spomina ter Zrno soli ali Vse najboljše, Marina!

Nagrada mira je poimenovana po ženskem odboru Slovenskega centra PEN Mira. Ime ima več pomenov: povezano je s pisateljico in nekdanjo predsednico Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN Miro Mihelič (1912-1985), namiguje na mir in miroljubnost, v njem pa prepoznamo tudi mitološko miro, rastlino, ki celi rane.


Najbolj brano